Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nedre Dalälven

Klartecken för besprutning av myggor

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 10.46
"Nödvändigt att kunna göra en sådan här insats"
(1:43 min)
Myggbekämpning med helikopter sommaren 2009. Arkivbild: Patrick Sörquist/Scanpix.

Trots att regeringen fortfarande väntar på en utvärdering om det biologiska bekämpningsmedlet BTI verkligen är helt ofarligt, så ger man tillstånd att bespruta ett större område än tidigare.

Regeringen ger alltså även i år klartecken till Kemikalieinspektionen att tillåta flygbekämpning av stickmyggor kring Nedre Dalälven.

- Skälet är ju att det är en sådan massförekomst  av mygg. Det är inte bara helt olidligt utan det är dessutom hälsofarligt för människor, det får konsekvenser för djur, både vilda djur och husdjur, säger miljöminister Andreas Carlgren.

– Det får också väldigt stora konsekvenser för turistnäringen och lantbruket. Det är nödvändigt att kunna göra en sådan här insats, 

Sedan knappt tio år tillbaka har myggen runt nedre Dalälven bekämpats med det biologiska bekämpningsmedlet Vectobac G, som dödar myggornas larver. 

De senaste åren har besprutningen skett med helikopter. I år tillåter regeringen att ett större område som får besprutas än tidigare. Det handlar om delar av sju kommuner i fyra län, där som myggplågan är som värst. 

En tredjedel av områdena som får besprutas är så kallade Natura 2000-områden, områden som EU betraktar som skyddsvärda. 

Regeringen har tidigare inte begärt att bolaget NEDAB som besprutar områdena, skall redovisa vilka eventuella negativa effekter myggbekämpningsmedlet ger, men i år det villkoret för att områdena ska få besprutas. 

– I grunden har vi inga skäl att tror att det här är farligt. Men man måste väga risker mot varandra. Å ena sidan har vi inga skäl att tro att det här ämnet är farligt, och vi vet att konsekvenserna om man inte besprutar är helt olidliga. Därför ger vi det här tillståndet, men vi vill hela tiden vara säkra, säger Andreas Carlgren. 

Enligt Andreas Carlgren är besprutningen av mygg inte en långsiktig lösning. Han kallar det en akutåtgärd i ett nödläge.  Grundproblemet enligt honom de översvämningar som har blivit efter kraftbolagens vattenregleringar. 

– Därför behövs en överenskommelse med Vattenfall och Fortum, som ändrar vattenföringen, säger miljöminister Andreas Carlgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".