Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Hyrläkare en dyr affär

Publicerat onsdag 20 juli 2011 kl 06.30
"Vi är så illa tvungna"
(2:12 min)
1 av 2
Foto: Bertil Ericson / Scanpix
2 av 2
Sture Roos på Landstingets bemanningsenhet. Foto: Karin Johansson / Sveriges Radio.

Kostnaden för hyrläkare inom landstinget i Gävleborg väntas slå nya rekord i år igen. I dag har de i snitt 60 inhyrda läkare per dag. Prislappen för de inhyrda läkarna riskerar enligt uppgifter från landstingets egen bemanningsenhet att landa på närmare 230 miljoner kronor i år.

Det är dubbelt så dyrt som för fem år sedan och sett till invånarantalet landets högsta hyrläkarkostnader.

Monica Lundkvist är läkarchef för vuxenpsykiatrin i länet, där hälften av läkartjänsterna är vakanta och man hyr in flera stafettläkare:

– Vi har haft en ansträngd och svår läkarsituation under väldigt många år, just psykiatri är ett område som är svårt att bemanna. Vi är så illa tvungna att se till att vi har psykiatriker för att kunna bedriva vården, för ungefär hälften av våra tjänster är ju inte tillsatta i dag, säger Monica Lundkvist.

Dubbelt så dyrt
Det kostar i snitt 45 000 kronor i veckan att ta in en hyrläkare. Priset är alltså högt, men det finns också fördelar med inhyrd personal. Stafettläkarna kan exempelvis ta emot patienter hela tiden och på det sättet arbeta mer effektivt än en fast anställd. Och landstinget slipper betala arbetsgivaravgifter, för de som tas in genom bemanningsföretag. Men trots det blir det blir det ungefär dubbelt så dyrt att hyra in läkare som att själv ha egna anställda, enligt Sture Roos på landstingets bemanningsenhet.

– Behovet ökar, åtminstone ökar kostnaden ganska kraftigt. Det är läkarnas marknad och de kan vraka och välja och får bra betalt, säger Sture Roos på landstingets bemanningsenhet.

Hyrläkare är alltså dyrare än fast anställda, men Monica Lundkvist på vuxenpsykiatrin tror inte att den inhyrda personalen gör ett sämre arbete:

– Vi är noggranna när vi kollar upp vad de har för kompetens. Vi har inte "veckans doktor" och byter varje vecka. Utan vi har personer som har jobbat hos oss i flera år. Och det är ingen direkt skillnad mot en fast anställd doktor i vilken vård de kan erbjuda, säger Monica Lundkvist.

Miljoner kronor 
I år väntas kostnaderna för de inhyrda läkarna stiga med mellan 30 och 40 miljoner kronor. Och enligt Sture Roos så finns det inget som tyder på att behovet kommer att minska, eller att priserna kommer att sjunka.

– Det har ju ökat för varje år nu och jag ser inget som säger att det plötsligt skulle stanna upp eller minska, säger Sture Roos.

Karin Johansson
karin.s.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".