Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högskolan i Gävle sämst i landet på forskning

Publicerat onsdag 15 september 2004 kl 06.06

Forskningsresultaten vid Högskolan i Gävle är de sämsta i landet. Inget annat lärosäte publicerade förra året färre vetenskapliga artiklar än Högskolan i Gävle och ingenstans är kostnaderna per publicerad artikel så höga som i Gävle. Det visar en jämförelse mellan Sveriges samtliga lärosäten som Vetenskapsrådet har gjort för SR Gävleborgs räkning.

Högskolan i Gävle ligger sist, trots långt framskridna planer att bli ett Universitet. Det visar den sökning efter forskningsresultat bland 20 miljoner artiklar i 9000 vetenskapliga tidsskrifter som Vetenskapsrådet bibliometriska expertis nu låtit sina datorer göra. Totalt hittades drygt 61100 svenska vetenskapliga artiklar som publicerats under de senaste fyra åren. Av dem kom 62 eller i avrundat medelvärde endast 16 per år från Gävle.
Av resultatet framgår också att de båda etablerade universiteten Uppsala och Lund sätter flest spår i den internationella forskarvärlden med omkring 2300 publicerade artiklar per år vardera. Inte ens det spetsforskningsintensiva Karolinska Institutet kan redovisa fler publicerade forskningsartiklar än Uppsala. Intressant är också att KTH i samma forskarliga med knapp nöd slår rivalen Chalmers.
De mindre högskolornas betydligt blygsammare produktion av vetenskapliga artiklar gör också att varje artikel därifrån kostar mer forskningspengar. En artikel från Högskolan i Gävle - jumbon i sammanhanget - kostar i genomsnitt 4,3 miljoner kronor. Det är nästan dubbelt så mycket som en vetenskaplig artikel från Mitthögskolan eller Högskolan i Dalarna och mer än tre gånger riksgenomsnittet 1,3 miljoner kronor per artikel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".