Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Älvkarleby/Ljusne

EU-regler hotar laxfiske

Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 06.35
"Katastrof om det blir verklighet"
(1:56 min)
1 av 3
Thomas Thyr och Rolf Westelius Ljusne Sportfiskeklubb. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
2 av 3
Jonas Nordström, fiskare från Arbrå. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
3 av 3
Laxfiske i Ljusnan. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Laxfisket i Älvkarleby och Ljusne hotas av nya regler från EU-kommissionen. Efter 2020 föreslås nämligen all utsättning av odlad östersjölax i älvmynningarna förbjudas. För miljonsatsningen på fiskerinäring i Ljusnans mynning kommer beskedet som en kalldusch.

Om EU-kommissionen får som den vill kan utsättningen av Östersjölax upphöra efter 2020. Tanken är att den odlade laxen ska fasas ut under en sjuårsperiod.

EU-Kommissionen stöder sig bland annat på ett utlåtande från Internationella havsforskningsrådet som hävdar att den odlade laxen leder till en genetisk utarmning.

Laxfisket efter södra Norrlandskusten, med bland annat Dalälven, Ljusnan och Indalsälven, är mycket populärt och omsätter 50 miljoner kronor.

– Om det som har lagts fram blir verklighet är det en total katastrof, för det här drabbar inte bara Ljusnans mynning utan det är efter hela kusten, säger, Thomas Thyr som är ordförande i Ljusne sportfiskeklubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".