Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
gävleborg

Tågtrafiken påverkas av Uppsalabygge

Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 10.30
UL: Störningar får större påverkan
(1:56 min)
1 av 2
Det kan bli mycket väntande på tåg de kommande åren. Foto: Håkan Rehn/SR
2 av 2
Jenny Johansson, Trafikverket. Foto: August Bergkvist/SR

Bygget av Uppsala resecentrum påverkar tågtrafiken även i norrgående riktning, däribland Gävleborg. Från 2013 och tre år framåt kommer det nämligen periodvis att bli enkelspårsdrift när Trafikverket börjar bygga viadukter i centrala Uppsala.

Då drar Trafikverkets viaduktbyggen i centrum drar igång. Tågresenärer måste räkna med störningar.

– Det är väldigt många tåg som kör den här sträckan och det innebär att minsta lilla störning får större konsekvenser, och det blir än viktigare att man håller sitt tidsutrymme, säger Sture Jonsson, informationschef på UL Upplands lokaltrafik.

Under rusningstid är pulsen hög vid de två övergångarna på S:t Persgatan och S:t Olofsgatan. I ena riktningen kommer tåg efter tåg - i den andra stressade Uppsalabor. Då och då smiter någon under bommarna med livet som insats. Det här vill Trafikverket och kommunen få bort genom de två viadukterna under järnvägen.

Men under byggarbetet kommer det stundom bli trångt på på rälsen.
Förutom Upptåget, passerar här bland andra Dalatågen, tågen mot Gävle, Sundsvall, Jämtland och nordligaste Norrland. Utöver det åtskilliga godståg.

Att det periodvis blir ett spår istället för två är ofrånkomligt, säger Jenny Johansson, Trafikverkets projektledare.

– Man kommer göra en förstärkning av marken, och då måste man flytta undan spåret. Då finns det inte utrymme för att göra något provisorie. Sen måste man tänka på arbetsmiljöaspekten, att inte jobba för nära trafikerat spår. Sommarperioden, under 15 veckor, kommer det vara enkelspårsdrift, berättar Jenny Johansson.

De här byggprojekten, tillsammans med bygget av dubbelspår i Gamla Uppsala, gör att det gäller att avgå och ankomma i rättan tid för att undvika kaos. Att utöka trafiken, som UL skulle vilja göra med Upptåget mot Tierp och Gävle, det är inte att tänka på just nu.

– Det här gör att vi får vänta med eventuella utökningar i antal turer tills det är dubbelspår genom Uppsala igen, säger Sture Jonsson, informationschef på UL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".