Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
gävleborg

Inga kontroller om gödslingsregler följs

Publicerat onsdag 2 november 2011 kl 05.27
Per Larsson, Skogsstyrelsen: "Det funkar relativt bra"
(1:34 min)
Skogsgödsel i påse. Foto: Mike Bobik Sca Skog

Trots att kommunerna och länsstyrelsen avråder till skogsgödsling i känsliga naturområden görs inga kontroller om skogsbolagen faktiskt följer myndigheternas förmaningar.

Skogsstyrelsen är den myndighet som har i uppdrag att se till att reglerna följs, och enligt enhetschefen för skogsstyrelsen i södra Gävleborg, Per Larsson, fungerar systemet bra.

– Jag uppfattar det som att det funkar relativt bra som det är i dag. De som gödslar i en större mening är certifierade via ett system där man också har någon form av egenkontroll och följer upp det här, säger Per Larsson.

Ändrar kvävebalansen
Konstgödsling leder till att man förändrar kvävebalansen i marken. Det kan i sin tur minska förekomsten av exempelvis blåbär och lingon, enligt forskning på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Men konstgödslingen kan också bidra till övergödning om kvävet läcker ut från skogen. Därför har man alltid en skyddszon mot sjöar och vattendrag så att kemikalierna inte ska läcka ut.

Innan gödslingen äger rum ska skogsägaren ha tagit hänsyn till Skogsstyrelsens rekommendationer och åsikter.

Men under och efter gödslingen så görs det alltså inga kontroller om företagen verkligen följt myndigheternas riktlinjer.

– En anledning till det är att det är ganska svårt att följa upp rent tekniskt, säger Per Larsson på Skogsstyrelsen.

Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se

Christian Höijer
christian.hoijer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".