Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sandviken

Litteraturhuset tar form

Publicerat måndag 14 november 2011 kl 06.00
"Det finns ett behov av att samarbeta"
(1:42 min)
Projektledarna Eva Norrbelius Coleman och Karin Forsgren Anderung. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio

Sandviken kan bli först i landet med ett Litteraturhus för barn. Två projektledare jobbar nu med att forma ett språkcentrum i Gävleborg där barn och unga upp till 18 år ska kunna stimulera sin språkutveckling genom till exempel konst, litteratur och film.

Karin Forsgren Anderung berättar att arbetet består av tre delar.

– En del är att vi ska ha ett lär- och upplevelsecentrum i Sandviken i blivande Kulturcentrum. Sedan ska vi också ha fortbildningar, seminarier och workshops för olika yrkesgrupper som jobbar med barn och ungas läs- och språkutveckling. Dessutom finns en forskningsdel där vi ska samarbeta nära med Högskolan i Gävle.

Tanken är alltså att Litteraturhuset ska hjälpa barn och unga i hela länet att utveckla sitt språk och sitt berättande med hjälp av till exempel konst, musik, dans, drama och slöjd. Till grund för arbetet ligger bland annat flera studier som visat att både barn och vuxna i Gävleborg läser allt mindre. Och det här huset ska vara ett komplement till förskola och skola.

– Man har identifierat ett behov av att samverka kring läs- och språkstimulans för barn och unga. Många yrkesgrupper jobbar med de här frågorna men vi kan bli starkare tillsammans.

Målet är att Litteraturhuset ska vara kostnadsfritt och att någon del kanske ska vara obligatorisk för skolelever. Karin Forsgren Anderung kan redan nu berätta om testprojekt i vår.

– Inför Sandvikens 150-årsjubileum planerar vi ett berättarprojekt där vi vill uppmärksamma lokal historia. Barn ska uppmuntras att berätta om hur det är att leva i Sandviken i dag, samtidigt som man får ta del av berättelser från förr.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".