Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Politikerpensioner

Livlig pensionsdebatt

Publicerat torsdag 10 november 2011 kl 16.16
"Det är populistiskt att ifrågasätta de förmåner som finns"
(2:13 min)
Ingela Gardner Sundström. Markus Marcetic / SCANPIX

Det kommer dröja innan de uppmärksammade politikerpensionerna ändras. Dagens kritiserade modell - där lokalpolitiker som slutat kan få ersättning vid 50 års ålder fram till pension, som Sveriges Radio nyligen avslöjade - debatterades på SKL:s kongress i dag.

Men beskedet från moderaten Ingela Gardner Sundström, som utreder det hela för SKL:s räkning, säger att förändringar tidigast kan komma efter valet 2014.

– Man ska komma i håg varför det finns sådana här regler över huvudtaget. Det handlar om möjligheten att rekrytera. Hur ska man kunna övertala folk att äventyra sin karriär på vilka grunder ska man få människor att vilja ställa upp politiskt det är inte så himla lätt i dag. Det är väldigt populistiskt naturligtvis att ifrågasätta de förmåner som finns.

Tydligt ställningstagande

Vi har tidigare berättat om kommun- och landstingspolitikernas visstidspensioner, som gör det möjligt för politker och avsluta sina uppdrag och samtidigt få ersättning utan krav på att söka jobb.
Och idag debatterades ämnet på SKLs kongress, efter att två vänsterpartistiska ombud lyft upp frågan på dagordningen.
Och beskedet från moderaten Ingela Gardner Sundström var tydligt, inget kommer att ske förrän tidigast om tre år, men även en förändring är osäker.

– Vi kommer att göra det här arbetet men ingenting kommer att förändras, i så fall om det ska ske, förrän efter valet 2014.

Systemet innebär också att man kan ta ut obegränsade vinster på kapitalinkomster, samtidigt som man lyfter en pension som alltså bekostas av skattemedel.
Och enligt det vänsterpartistiska landstingsrådet i Gävleborg Alf Norberg så är det bland annat de reglerna man måste förändra. Men det borde ha skett tidigare, tycker han:

– Det är klart att det måste finnas en omställningstid. För att gå från ett politiskt uppdrag tillbaka till arbetslivet den behöver inte vara särskilt lång, säger Alf Norberg.  

Kan inte ta tillbaka 

Moderaten Ingela Gardner Sundström, som alltså utreder det hela för SKL:s räkning, menade också att det inte var möjligt att ändra reglerna för de som redan har pension idag. En åsikt som möttes av applåder av några av ombuden på kongressen.

– Det tillhör anständigheten att man inte ändrar retroaktivt, vilket det tycks vara några som önskar, säger Ingela Gardner Sundström, moderaterna.

Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".