Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre barngrupper på dagis - grädden på moset i Gävles nya budget

Publicerat torsdag 21 oktober 2004 kl 17.41

Satsningar på mindre barngrupper inom förskolan - högst fem barn per anställd - ledarskapsutbildning inom äldreomsorgen och ett kommunalt boende för Gävles hemlösa. Det var några nyheter när Gävle kommun i dag presenterade sin budget för 2005.

- Det ser ljusare ut, men än är det för tidigt att vrida på alla kranar. Det sa kommunalrådet Mats Ågren i en kommentar till budgeten, som för första gången gemensamt utarbetats av samarbetspartierna socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

De optimistiska tongångarna bygger enligt kommunledningen främst på de oväntade tillskott som regeringens höstbudget fört med sig i form av sysselsättningsstöd och andra riktade bidrag. Därtill kommer de senaste årens konsekvent genomförda besparingspolitik som nu resulterat i kostnadsminskningar för inte minst omvårdnadsnämnden i Gävle som ännu för ett år sedan hotades av ett skenande budgetunderskott. Kommunstyrelsen tvingades då BEORDRA nämnderna att spara mer. Resultatet visar sig nu i en större andel billig hemtjänst sedan 80-platser i den institutionella äldrevården sålts ut, planerade nedläggningar av 30.000 kvadratmeter skollokaler och ett omvittnat bristande underhåll av gator och parker.

Av den nya budgeten framgår också att investeringensbehovet i Gävle är mycket stort under den närmaste fyraårsperioden. Därmed kvarstår de omdiskuterade vinstkraven på de kommunala bolagen i ett försök att utan ökad upplåning frigöra kapital till nödvändiga investeringar i bland annat en ny avfallsförbränningsugn, det nya bostadsområdet på Alderholmen och en utbyggnad av Gävle hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".