Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
gävle

Besparingshotet mildrat för symfoniorkestern

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 16.32
Inga förändringar 2013 i alla fall
(3:34 min)
Gävle konserthus.

Musikintresserade Gävlebor kommer kunna fortsätta besöka konserthuset och lyssna Gävle Symfoniorkester, i varje fall en säsong till.

Idag fattas beslut om ett förslag som skulle kunna leda till att orkestern får göra sig av med musiker.

Men Lars Göran Ståhl, som är socialdemokratisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden säger att en majoritet av politikerna kommer att föreslå att besparingarna nästa år görs på övrig personal i konserthuset och inte på musikerna.

– Vad vi har gjort nu är att föreslå från majoriteten att säga ja till besparingen på 800 000 nästa år och att de pengarna ska tas på de overheadkostnaderna vi har.

Och overheadkostnaderna det är alltså kostnader för den personal i konserthuset som inte jobbar i orkestern.

Förslaget som politikerna sitter och diskuterar just nu, går ut på att minska orkesterns anslag med 1,5 procent. Det skulle innebära cirka 4 miljoner kronor de närmaste åren

Om förslaget på besparingar blir verklighet kan tjugo musiker komma att få lämna orkestern. Så publiken skulle i sånt fall kunna komma att mötas av en mycket reducerad musikerskara, säger Beryl Lunder, chef för Konserthuset.

– Det skulle bli sämre vad gäller repertoar vi skulle kunna spela och då blir det ett publiktapp. Vi vet att repertoaren är väldigt viktig för publiken.

Det politikerna vill göra istället är att utreda om symfoniorkestern i framtiden ska ligga i kultur- och fritidsnämndens budget. Den kommunala kostnaden för orkestern är på drygt 40 miljoner kronor och det statliga ligger på 14 miljoner kronor per år och det påverkar övrig kultur och fritidsverksamhetverksamhet.

– Det kan inte vara så att den verksamheten ska vara avhängig av den övriga och den övriga ska vara avhängig symfoniorkestern, säger Lars Göran Ståhl.

Det är en åsikt som även moderaterna i nämnden har.

– Vi vill att regionen ska ta ett större ansvar för orkestern, det kan inte vara en kommunal angelägenhet. Orkestern är ekonomiskt större än precis allt annat som vi håller på med, säger Niclas Bornegrim (M).

Beryl Lunder, konserthuschefen välkomnar en diskussion om att flytta över det ekonomiska ansvaret på andra än kultur och fritidsnämnden, även om det är en stor fråga.

– Säkerligen kan man grunna på det, men då måste nog titta på Länsmuséet och Folkteatern, säger Beryl Lunder.

Reporter Andrea Valderrama

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".