Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Andelen patienter med liggsår minskar

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 05.45
Chefen Pia Johansson är nöjd
(1:47 min)
Undersköterskan Eva-Lena Hansson får under arbetsterapeut Lena Sjökvists ledning spela patient för en stund. Foto: Tomas Groop /Sveriges Radio

Genom en massiv utbildningsinsats minskar nu Landstinget Gävleborg den allt för höga andelen patienter som drabbas av trycksår. Bara för ett år sedan drabbades var femte patient av trycksår eller liggsår, som det också kallas. I dag har andelen minskat till strax över riksgenomsnittet 16, 2 procent.

Det är Sveriges kommuner och landsting som årligen undersöker hur landstingen lever upp till det nationella målet att andelen trycksår ska minska.

Av årets resultat framgår alltså att Landstinget Gävleborg har haft framgångar när det gäller kampen mot liggsår och Pia Johansson, chef vid Landstingets Utvecklingsavdelning, är mer än nöjd:

- Det är otroligt glädjande! Trycksår innebär ju lidande för de patienter som drabbas, men också kostnader för Landstinget i form av längre vårdtider och ökade läkemedelskostnader, konstaterar hon.

Multikompetenta team

Men nu går det alltså åt rätt håll och det tack vare ett så kallat multikompetent team som besöker sjukhusavdelningarna och undervisar alla om hur liggsår ska undvikas. I teamet som leds av sjuksköterskan Birgitta Thelberg ingår också en sjukgymnast, en dietist och en arbetsterapeut som alla bidrar till att lära sjukhuspersonalen hur patienter bäst ska ligga, vändas och vårdas.

- Teamet besöker en avdelning i taget, samlar ihop personalen och genomför utbildningen. Det finns sedan tillgängligt för återkoppling och utvärdering veckorna efter själva utbildningsinsatsen, förklarar hon.

Snabb effekt

Metoden har visat sig förvånansvärt effektiv. Ännu förra året var det mer än en femtedel av sjukhuspatienterna som drabbades av trycksår. I dag är andelen 17 procent, alltså bara något högre än riksgenomsnittet 16,2 procent.

- Det blir resultat direkt. Vi har minskat trycksåren med fem procent och det märks redan veckan efter utbildningen, säger Birgitta Thelberg.

Inspirerande utbildning

Viktigast är kanske att all personal får lära sig samma saker, vilket garanterar ett likvärdigt omhändertagande på samtliga vårdavdelningar. Det känns både viktigt och roligt säger undersköterskan Eva-Lena Hansson som jobbar på kirurgavdelningen vid Gävle sjukhus:

- Det är roligt att lära sig alla nya rön som framkommit på området. Sedan känns det också viktigt att repetera det man tidigare fått lära sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".