Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bollnäs

Utredning om Framtidens skola i Bollnäs klar

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 12.51
"Vi borde kunna ha fokus på innehåll och inte kostnader"
(1:44 min)
Jan Lahenkorva (S). Foto: Christian Höijer SR Gävleborg

Nu har det satts en prislapp på framtidens skola i Bollnäs. Det är konsultföretaget Sweco som kostnadsberäknat de olika alternativ som finns. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva, kan konstatera att skillnaden inte är så stor.

– Det skillde inte så jättemycket i kostnader mellan alternativen och det gör naturligtvis då att vi borde kunna ha fokus på innehåll och inte kostnader, säger  Jan Lahenkorva. 

konsulterna har tittat på fyra alternativ plus ett nollalternativ, alltså att inte göra nån förändring alls. Bland annat har de tittat på vilket behov av underhåll det finns vid de 23 fastigheterna. Vissa skolor och förskolor är i större behov av upprustning än andra. Men framtidens skola handlar inte bara om ekonomi utan även kvalité menar Jan Lahenkorva. 2015 träder en ny skollag ikraft vilket innebär att en lärare inte blir behörig i så många ämnen och det kan föra med sig att på en liten skola inte finns tillräckligt med lärare som kan sätta betyg i alla ämnen.

– Finns det utrymme utifrån den nya skollagen för småskolor. Det finns ju de som hävdar att småskolorna försvinner i och med den nya skollagen och behörighetskraven för lärare. Det är sådana krav vi måste värdera, säger Jan Lahenkorva.

-- Sulle det visa att det stämmer, då kan vi inte ha småskolor. Men skulle det visa sig att det är en osäkerhet som man känner för att skollagen är ny, då kanske det inte finns tillräckliga argument för att lägga ner småskolorna. Men det är än så länge för tidigt att säga i dag.  

10 maj behandlar barn- och utbildningsnämnden ärendet, men det slutgiltiga beslutet tas av kommunfullmäktige 20 juni.

– Min ambition är en bred överenskommelse som håller oavsett vilken majoritet som vi har i Bollnäs över nästa val, säger Jan Lahenkorva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".