Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Söderhamn

Unga ska lyfta Söderhamn

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 04.50
"Nu säger vi vilken fiffig idé"
(1:40 min)
Bibbi Lodmark. Foto: Emil Lundberg

Söderhamns kommun satsar hårt på att få in entrepenörskap som en naturlig del i utbildningen. Tanken är att eleverna ska få igång sitt innovativa tänkande, något som ska leda till ökat ungt företagande.

Bibbi Lodmark är projektledare för två dagars-konferensen "Nu lyfter Söderhamn" som just nu pågår. Så här beskriver hon sättet man nu jobbar på i skolan.

– Jag kan berätta om en rektor som fick esök av en elev som sa att "jag skulle vilja ha en hoppborg i matsalen". Och hade det varit för några år sedan så hade vi sagt, det går inte.

– Men nu säger vi istället "jaha vilken fiffig idé ska vi gå ut och titta vi tar med oss ett måttband". "Hur stor tror du att borgen är"? och så tittar eleven på rektor och säger "det här går ju inte den är för stor" och då har man inte stängt tankarna och flödet och det är där som man når kärnan, säger Bibbi Lodmark.

Mörk tid för företag
Bibbi Lodmark berättar att det viktigaste inte är att eleverna blir entrepenörer, utan att dom ska bli företagare i sina egna liv genom att lära av sina egna misstag och ha mod att våga. Satsningen inleddes efter en period där flera stora arbetsgivare lade ner sina verksamheter i Söderhamn, bland annat Ericsson och flygflottiljen F15, men nu har staden hämtat sig och Sven-Erik Lindestam som är kommunalråd i Söderhamn är nöjd med satsningen på entrepenörskap i skolan.

– Jag tycker att det funkar jättebra. Det roliga med det här att att vi ser en attitydförändring från förskola till grundskola och upp till gymnasie- och vuxenutbildning. Så det är brett och det är bra.

Har satsningen gett några resultat som du kan se?

– Det vill jag nog påstå att det har framför allt på två sätt. Det ena konkreta är att vi har fler UF-företagare under gymnasietiden. Det andra är att vi har större glädje bland personal och elever i skolan.

Pigga ungdomar
Konferensen, som besöks av både politeker, företagare och pedagoger, heter alltså "Nu lyfter Söderhamn", och Bibbi Lodmark tycker det är ett namn som stämmer med verkligheten.

– Ja, jag tycker att vi håller på att lyfter att vi gör ett bra grundarbete. För om vi får ut starka, pigga ungdomar då tycker jag att Söderhamn lyfter, säger Bibbi Lodmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".