Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Edsbyn

Branden släckt - en svårt brännskadad och 40 evakuerade

Uppdaterat lördag 28 april 2012 kl 11.26
Publicerat lördag 28 april 2012 kl 05.30
Räddningsledaren Pär Palm
(2:02 min)
1 av 5
40 personer fick evakueras från branden där en person brandskadats svårt. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
2 av 5
Vid åttatiden brann det fortfarande på våning tre. Foto: Fernando Arias /Sveriges Radio
3 av 5
Enligt polisen har en person med brännskador förts till sjukhus och tre personer rökskadats i branden på Öjollasbacken. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
4 av 5
Släckningsarbetet på övervåningen har skötts av tre kårer.
5 av 5
Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio

En brand utbröt tidigt på lördagsmorgonen i ett trevåningshus på Öjollasbacken i Edsbyn och ett 40-tal boende fick evakueras. Räddningstjänsten har nu i det närmaste släckt branden och polisens tekniker kommer så snart det går att påbörja sitt arbete. I första hand vill man klarlägga om det finns personer kvar i huset.

Anhöriga hänvisas att ringa 070-515 64 71 för mer information. Telefonen är bemannad av Räddningtjänsten.

Släckningsarbetet efter branden, som startade vid tretiden i natt, pågick under hela morgonen på Öjollasbacken och hyresgästerna evakuerades till S:t Olofs kapell.

Så här skriver Ovanåkers kommun på sin hemsida:

"Representanter från kommun och kyrka finns på plats för att ta hand om de drabbade. Fastighetsbolaget Aefab kommer att ordna boende för de drabbade hyresgästerna.

Representanter från socialtjänst finns också för plats på S:t Olofs kapell. De drabbade ska i första hand ta kontakt med sitt eget försäkringsbolag. Saknas försäkringsskydd ta kontakt med socialtjänst, tfn 070-321 14 99.

Miljöinspektör är inkopplad då vatten rinner ut i Öjebäcken och vidare till Voxnan."

Kontroll vid sjutiden
Det var först vid sjutiden som räddningstjänsten började att få kontroll över branden och hela övervåningen var då utbränd.

Räddningsledaren Pär Palm sa så här tidigt i morse:

– När vi kom fram var lägenheten helt övertänd. Branden gick upp på vinden omgående så inom en halvtimme hade vi en total vindsbrand. Hela fastigheten brann och våning tre var bortom all räddning. Det rör sig om 12-14 lägenheter som är totalt utbrända. Det brinner fortfarande i våning tre och vi kan inte gå in med folk än.

Har ni fått ut alla?
– Vi kan inte säkert säga det än eftersom vi inte kunnat söka av våning tre på grund av det häftiga brandförloppet. Och vi kommer inte kunna göra det än på några timmar, säger Palm.

– En kvinna är förd till sjukhus med mycket svåra brännskador, sen har tre personer fått rökskador. Det är vad vi vet säkert.

Så ni vet inte om man fått ut alla?
– Nej. Polisen har en lista och stämmer av med dom som kommer ut, så vi hoppas efterhand få kontroll på alla.

Klockan nio ger Per Palm följande kommentar:

– Branden startade i en lägenhet på tredje våningen och byggnaden är sektionerad så att det inte ska kunna brinna nedåt. Men när utskjutande delar och vinden rasade ner på loftgången och på balkonger nedanför så började det brinna i hela våningsplanet. Alla 28 lägenheter är totalförstörda.

Rapport klockan 10
Ytterligare en timme senare, strax innan klockan tio, är branden i det närmaste släckt. Pär Palm:

– Nu har vi släckt den helt också på våning tre. Vi lämnar nu över till fastighetsägaren, men platsen kommer att brandbevakas hela dygnet. Avspärrningarna minskas ned - och kommer att beröra bara själva fastigheten - men kommer säkert vara kvar en vecka.

Vittne berättar
Gerd Hansson bor i Öjollasområdet och  berättar om nattens upplevelser.

– Jag vaknade kvart över tre av en smäll, då brann det i en lägenhet där uppe. Jag tänkte "men kära". Det är bara jobbigt nu, stackars dom som är utan allt.

Kommunen hjälper drabbade
Kommunchefen Christer Engström finns i S:t Olofs kappell där de 40 evakuerade personerna finns:

– Vi ser till att dom får enklare kost och vi hjälper till med praktiska saker som exempelvis medicin och kläder. Vi förmedlar också kontakter med försäkringsbolag och försöker hjälpa till så att dom drabbade får bocka av så många saker som de kan.

Hur upplever du situationen för dom drabbade?

– Det är oerhört svårt att sätta sig in i deras situation när ägodelar och minnen försvunnit ur ens liv, säger Christer Engström.

Vad händer på våning tre, det är ju inte klarlagt om det fanns någon person kvar där?

– Polisen kommer nu att söka igenom våning tre, och enligt vad jag hört ska man använda sig av likhundar för att finna spår av eventuella människor som är kvar. Det kommer att ta tid, enligt mina uppgifter kan det ta uppemot en vecka att få hit en hund.

En person förd till sjukhus
Enligt polisen har en person med brännskador förts till sjukhus och tre personer är rökskadade.

Det är ännu oklart vad som orsakat branden och brandplatsen kommer att vara avspärrad för teknisk undersökning när räddningstjänsten är klar med släckningsarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".