Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
varg

Dina förslag kan påverka vargens framtid

Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 11.26
"Vi har fått in en hel del svar"
(1:19 min)
Varg. Foto: Örjan Holmberg/SR.

Efter den livliga vargdebatten så har Naturvårdsverket i veckan öppnat en webbsida om vargfrågor där allmänheten fram till lördag eftermiddag kan tycka till om varg. Hittills har man fått in ungefär 700 kommentarer på vargwebben. De vill få in allmänhetens förslag inför en ny vargförvaltningsplan.

Naturvårdsverket har sedan tidigare får många synpunkter från allmänheten i vargfrågan och därför tycker Naturvårdsverket att hemsidan behövs. Hemsidan handlar i första hand om hur människor lättare ska kunna leva nära varg.

Hittills (fram till fredag) har man fått in ungefär 700 kommentarer på vargwebben.

– Vi har fått in en hel del svar med förslag och synpunkter som vi kommer att analysera, säger Ruona Burman på Naturvårdsverket.

Hoppas på diskussion om skador från varg och rädslan för djuret
Det är under tre olika rubriker som Naturvårdsverket vill få in synpunkter från allmänheten. Dels handlar det om förslag som rör skadorna av varg. Där har det bland annat kommit in synpunkter på att de stängsel som ibland finns kring en fårbesättning måste underhållas, i flera fall har nämligen trasiga stängsel öppnat vägen för varg.

Naturvårdsverket vill också få förslag och synpunkter kring människors oro för varg. Tidigare synpunkter från allmänheten vittnar om en önskan efter mer och bättre information.

Dina åsikter kan påverka vargens framtid
Den sista biten handlar om hur Naturvårdsverket sedan ska ta tillvara på besökarnas åsikter.

Tanken är att allmänhens förslag kan komma att påverka den nya vargförvaltningsplanen genom att direkt tas in i den första versionen av planen eller bearbetas för att senare komma med.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

vargwebben

Vargkonsultationssidan nås via Naturvårdsverkets hemsida. Hemsidan är öppen till och med lördag 5 maj klockan 16.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".