Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Söderhamn

Bandyhall på gång i Söderhamn

Uppdaterat fredag 4 maj 2012 kl 17.09
Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 14.49
"Vi har ett klart mål och en vision"
(1:55 min)
1 av 2
Arenabolagets skiss på bandyarenen
2 av 2
Arenabolagets ordförande Christian Ehn. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio

Nästa bandyhall i Hälsingland kan komma att byggas i Söderhamn. I dag presenterade Broberg/Söderhamns arenabolag sina planer på ett 52 miljoners-bygge, och om allt går som tänkt spelar Broberg under tak redan hösten 2013.

– Vi har fått ihop ett koncept vad vi vill göra. Vi har en affärsidé, vi har klara mål och visioner, vi har en rätt bra budget för det här projektet, vi har en klar bild av hur vi ska finansiera det och vi har fått ihop en organisation som ska driva det här vidare, säger arenabolagets ordförande Christian Ehn.

Delas in i tre etapper
Turerna om en bandyhall har varit många också i Söderhamn. Det tänkta hallbygget hämtar sin utvändiga inspiration av den hall som byggts i Trollhättan, medan interiören liknar Edsbyns hall. Tanken är att bygget indelas i tre etapper, där väggar tak och publikplatser på ena sidan ingår i första etappen. Sen ska fler publikplatser, loger och restaurang följa i etapp två och tre. Själva hallen byggs där den befintliga planen nu ligger, man bygger helt enkelt tak över arenan.

Men fortfarande återstår flera saker att lösa för arena bolaget som ska bygga och driva anläggningen. Dels måste kommunen godkänna själva byggprojektet, dels ska de också vara med både i finansiering och drifent i framtiden.

– Tanken är att det dels ska drivas med hjälp av medel från kommunen och med kapital som ska tillföras av bolaget - dels med hjälp av aktieförsäljning och sedan med hjälp av upplåning om det behövs.

Arenabolaget satsar mest
Exakt hur mycket pengar kommunen ska gå in med kan inte Christian Ehn säga, men merparten ska finansieras av arenabolaget. Däremot kommer kommunen att bekosta driften som ligger på ungefär fem miljoner kronor

– Jag känner att det kommer att bli så här, säger Christian Ehn.

Då får Söderhamn kanske den 13:e bandyarenan i Sverige...

– Ja, om inte någon är snabbare än oss, men jag tycker att vi har en rätt så tajt plan för det här, säger arenabolagets ordförande Christian Ehn.

Tio olika entreprenörer
Det är arenabolaget, som består av företrädare från tio lokala entreprenörer, som ska bygga arenan.

Enligt arenabolaget står Hällåsens bandyarena ändå inför en upprustning eftersom den byggdes 1977 och inte har renoverats nämnvärt sedan dess. Och Arenabolaget vill att upprustningspengarna läggs på ett hallbygge.

Om allt går som arenabolaget vill spelar Broberg/Söderhamn under tak redan hösten 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".