Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Söderhamn

Nya EU-regler hot mot fisketurismen

Publicerat måndag 7 maj 2012 kl 05.54
"Hotar allt vi håller på med"
(1:49 min)
Thomas Thyr och Rolf Westelius Ljusne Sportfiskeklubb. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Nya regler från EU-kommissionen när det gäller den odlade Ljusnelaxen kan bli ödesdigert för Söderhamns kommuns planerade satsning på fisketurism. Ett förslag finns att förbjuda all utsättning av odlad lax i älvmynningarna efter 2020.

Thomas Thyr är ordförande i Ljusne sportfiskeklub:

– Det är helt klart ett hot mot allt vi håller på med. Dels mot laxen, men också mot öringen, för den odlas på samma sätt. Men öringen har man inte sagt så mycket om än.

Vill utveckla fiskenäring
Som P4 Gävleborg berättat tidigare så planerar Söderhamns kommun att utveckla fiskenäringen till en viktig pusselbit i den långsiktiga satsningen på skärgården.

Givetvis är havets skafferi fyllt av spännande vitfiskar, strömming, sik, abborrar och hugglada gäddor. Men för många fiskeentusiaster är ändå ädelfisken det finaste och mest exklusiva.

EU vill satsa på vildlax
Och med den årliga utsättningen av kassodlad lax och öring från Ljusne så är ädelfisket i Ljusnans mynning och längs Jungfrukustens stränder så bra att det nu ska utvecklas ytterligare kommersiellt.

– Fisket i Ljusne har ökat och vi har fått en högre medelvikt på fisken, säger Thyr.

Problemet är att EU vill satsa på vildlaxen istället för den lax som odlas fram i Ljusne.

Genetisk utarmning?
Anledningen är farhågan att kassodlad lax leder till en genetisk utarmning. Om EU-kommissionens förslag blir verklighet är laxfisket i Ljusne hotat, och Thomas Thyr är rädd att samma öde ska drabba också havsöringen:

– Det förs fortfarande bara diskussioner, men eftersom laxen och öringen odlas på samma plats och på samma sätt så är det ett osäkert kort.

Någon gång under året väntas besked komma om laxens framtid i EU:s nya förvaltningsplan för Östersjön. Beslutet berör också fisket i Nedre Dalälven med Älvkarleby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".