Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Delade meningar om momssänkning

Publicerat torsdag 26 juli 2012 kl 15.24
"Vi håller inte med om prioriteringen"
(1:47 min)
FOTO: HENRIK WITT / SCANPIX

Alliansregeringen sänkte vid årsskiftet restaurangmomsen från 25 till 12 procent. Anledningen var bland annat att det skulle skapas nya jobb men efter ett halvår går det inte att säga hur många arbetstillfällen det gett. Och åsikterna om momssäkningens konsekvenser är delade.

– Det är en prioritering som vi inte håller med om helt enkelt och vi hade gjort annorlunda, säger Elin Lundgren, socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävleborg.

– Dessa 13 procent hjälper oss att överleva, hade jag inte haft den här delen så vet jag inte om vi hade orkat öppna igen i höst, säger Jerker Blomqvist, krögare från Gävle.

Det råder delade meningar om den sänksta restaurangmomsen. Alliansregeringen sänkte i början av årsskiftet restaurangmomsen från 25 till 12 procent, en sänkning som beräknas kosta 4,5 miljarder kronor under 2012.

Fick kritik
Tidigare i år fick regeringen kritik av finanspolitiska rådet för att de ska ha överskattat effekten på sysselsättningen.

– Det finns väldigt olika uppgifter, men man ju säga att det inte finns något som tydligt visar att det här skulle ha genererat fler arbetstillfällen, så jag är väldigt skeptisk till vad det här kommer ge i längden, säger Elin Lundgren.

Men krögaren Jerker Blomqvist, som driver en restaurang i Gävle, menar att han efter momssänkningen har kunnat utöka en tjänst med fyra timmar om dagen.

– Vi har under den här sommaren räknat in fyra timmar om dagen, och det är framförallt lunchen som bär sig idag.

För restauranggästerna skulle momssänkningen ge billigare luncher och middagar, men enligt mätningar från konjunkturinstitutet har priserna hittills bara sänkts med cirka tre procent, vilket bara handlar om några kronor.

– Jag tror inte det handlade om att det var konsumenten som skulle få billigare mat, momsen handlade om att arbetskraft skulle ut på marknaden i form av människor, säger Jerker Blomqvist.

Inga tillförlitliga siffror
Det finns ännu inga tillförlitliga siffror på hur många fler jobb som den sänkta restaurangmomsen kan ha gett. Och kostnaden, på 4,5 miljarder kronor, som den sänkta restaurangmomsen har inneburit, tycker socialdemokratern Elin Lundgren är för hög:

– Jag ser att det här är en väldigt, väldigt dyr satsning som inte ger konsumenterna någonting, och det är ju inte heller så att det verkat genererat särskilt mycket jobb.

Arvid Hallberg
arvid.hallberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".