Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Söderhamn

Ett steg närmare vindkraftspark

Publicerat torsdag 2 augusti 2012 kl 15.47
"Vi vill se den här vindkraftsparken"
(2:16 min)
1 av 3
Fartyget Deep Diver 1. Foto: Emil Tomassen/SR Gävleborg
2 av 3
Göran Dalén, VD för företaget WPD som står bakom satsningen. Foto: Emil Tomassen/SR Gävleborg
3 av 3
Sven-Erik Lindestam, ordförande i Söderhamns kommunstyrelse. Foto: Emil Tomassen/SR Gävleborg

Just nu finns fartyget Deep Diver 1 på plats på Storgrundet, i skärgården utanför Söderhamn, för att ta bottenprover. Det för att se om havsbottnen duger för den vindkraftspark man hoppas kunna bygga där.

Söderhamns kommun har arbetat tätt med företaget WPD, som står bakom satsningen.

– Vi har varit en bra samtalspartner till dem, vi har anpassat våra planer, för vi vill se den här vindkraftsparken komma till stånd, för det kommer innebära arbetsplatser och grön energi, säger Sven-Erik Lindestam, ordförande i Söderhamns kommunstyrelse.

En stor och röd kvadrat på vatten med höga torn och ställningar på sig. I en knapp vecka ska Deep Diver 1 ta upp bottenprover från Storgrundet, för att se om havsbottnen klarar av att hysa en potentiell framtida vindkraftspark på 70 vindkraftverk.

Från kommunens sida menar man att om parken blir av, innebär det långsiktigt ett 50-tal nya jobb för kommunen, under byggnadstiden, ett hundratal.

Göran Dalén, VD för företaget bakom den möjliga vindkraftsatsninen ser, trots den kritik på olönsamhet snurrorna fått, positivt på just vindkraften.

– Den är förnybar, den lämnar inga spår efter sig, den dag vi behöver annan elproduktion kan vi lätt ta bort dem, och under själva driften kommer inga förorenringar ur den så det är mycket som talar för vindkraft, säger Göran Dálén.

Om allt går vägen kommer parken börja byggas år 2016, men ännu är det inte klart hur bygget, som beräknas kosta uppåt sex miljarder kronor, ska finansieras. Men så är det i alla projekt, menar Göran Dalén:

– Först tar man reda på alla tillstånd, sen tar man dem tekniska förutsättningarna, sen kan man presentera en kalkyl på exakt hur mycket det kommer kosta, och då bygger man upp själva konsortiet runt det.

På dagens visning av Deep Diver 1 fanns även stugägarna Magnus och Anna Hjelmqvist på plats, nyfikna på vad som händer i stan.

– Jag tycker det är spännande, jag tror på vindkraft, säger Magnus Hjelmqvist.

Anna, vad säger du?

– Det är bra för miljön, men sen kommer det säkert synas, speciellt för de som bor runt Storjungfrun, så man kan förstå att vissa är negativa till det.

Emil Tomassen
emil.tomassen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".