Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lokala mjölkpriser pressas

Publicerat tisdag 7 augusti 2012 kl 17.05
"Det går inte ihop"
(1:35 min)
Lena Barrow köper mjölk flera gånger i veckan men vill att den ska vara närproducerad. Foto: Victor Eriksson / Sveriges Radio

Svenska mjölkbönder tycker inte att de får tillräckligt betalt för sin mjölk. Mejeriföretaget Arla anser läget så allvarligt att man nu kallar till stormöten runt om i landet. Karl Åke Karlsson, från Njurunda är en av många drabbade bönder som menar att konsumenterna borde vara beredda att betala mer för svensk mjölk.

– Det går inte ihop i dag. Vi går egentligen i back varje dag för att priset har sjunkit så mycket. Det här är en svacka med prissänkningen som vi hoppas är tillfällig, många som inte klarar av det lägger av och slutar tyvärr, säger Karl Åke Karlsson, från Njurunda utanför Sundsvall, som är av de som drabbats av det låga mjölkpriset.

Trots att produktionskostnaderna har ökat för mjölkbonden Karl-Åke Karlsson så får han inte mer betalt eftersom priserna ska pressas för att vara konkurrenskraftiga.  För även om mjölk är en färskvara som är svår att transportera långt så påverkar det låga världsmarknadspriset även priserna i Sverige.  

– Konsumenterna och handlarna i Sverige kanske måste vänja sig med att vi har ett mjölkpris i  som svänger upp och ner. Som det ser ut nu är priset i butiken på samma nivå oavsett böndernas kostnadsläge, säger Karl Åke Karlsson.

Priset viktigt

Jonas Carlberg på branchorganisationen Svensk mjölk kan inte uttala sig om vad som vore ett rimligt butikspris för mjölk med tanke på böndernas kostnader. Men han upplever  att konsumenterna på senare år har börjat fokusera mer på priset än på mjuka värden som  till exempel var mjölken har producerats. Men när P4 Gävleborg talar med konsumenter i Gävle så hävdar många att de ändå tänker på var mjölken kommer ifrån.

– Jag tänker inte på priserna utan på om det är ekologiskt och närodlat, säger Lena Barrow från Sandviken som i nuläget betalar drygt tio kronor för sin mjölk.

Var går smärtgränsen?

Det vet jag inte, den är nog ganska mycket högre än så.

Victor Eriksson
victor.eriksson@sverigesradio.se

Erik Appelberg (P4 Västernorrland)
erik.appelberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".