Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagsmän plågades i Österfärnebo

Publicerat fredag 10 augusti 2012 kl 17.11
Ingrid Bergman vittnar om myggplågan
(2:33 min)
1 av 2
Riksdagsledamöterna bjöd mycket på sig själva vid besöket i Österfärnebo. Foto: Emil Lundberg/ Sveriges Radio
2 av 2
En av miljoner. Foto: Johan Nilsson / Scanpix

I dag ordnade den kristdemokratiske riksdagsledamoten Mikael Oscarsson från Uppland en utomhusträff i Österfärnebo för tio riksdagskollegor. Syftet var att låta dem själva känna på myggplågan och diskutuera åtgärder när den nu gällande uppgörelsen om myggbekämpning inom kort löper ut.

Den femåriga uppgörelsen om myggbekämpning mellan berörda kommuner och landstingen i Gävleborg, Uppland, Dalarna och Västmanland löper ut i år och Mikael Oscarssons idé var att samla riksdagsmännen för att planera myggbekämpningens fortsatta organisation och finansiering. Han var därför ganska nöjd med hur riksdagskollegorna togs emot i Österfärnebo i dag:

- Vi har blivit anfallna i miljoner av de här attackmyggorna, alltså de särskilt aggressiva våtmarksmyggen Aedes sticticus, berättar han.

Ortsborna vittnade

Stickmyggorna själva bidrog alltså i dag till att övertyga riksdagsmännen om att myggbekämpning är nödvändigt, något som också bofasta Ingrid Bergman i Österfärnebo kunde argumentera för. Hon är inte förtjust i att tvingas leva bland miljontals mygg:

- Efter 36 år vill jag inte flytta härifrån, men i bland undrar jag varför jag bor här här. Myggplågan har blivit värre och värre och jag blir ledsen över att inte kunna vistas ute, säger hon.

När det är som värst med mygg kan inte Ingrid Bergman gå ut överhuvudtaget, och det finns hus på orten som varit till salu i flera år utan att någon velat köpa dem.

Riksdagsledamöterna ska enas

Dem senaste fem åren har regeringen förnyat tillstånden för myggbekämpning varje år. Kostnaderna har delats mellan kommunerna och länstyrelserna i de fyra berörda länen, Gävleborg, Dalarna, Västmanland.

I framtiden behövs det en smidigare och mer långsiktig organisatorisk och ekonomisk lösning och det var alltså därför som Mikael Oscarsson kallat sina riksdagskollegor till möte i Österfärnebo i dag:

- Syftet är att fler riksdagsledamöter än jag får egna erfarenheter av myggplågan och senare kan ta upp frågan i sina respektive riksdagsgrupper. Det här är ett problem som sprider sig till allt fler områden i landet, säger han.

Österfärnebo mest drabbat

Österfärnebo, som tillhör Sandvikens kommun, är emellertid fortfarande den del av Nedre Dalälvsområdet som drabbats hårdast av myggplågan. Det moderata oppositionsrådet Riita-Liisa Björk tycker att regeringen hittills tagit för lätt på problematiken:

- Regeringen har nonchalerat problemet och inte brytt sig på det sätt som situationen faktiskt kräver, säger hon.

Ett myggforskningscentrum behövs

Myggforskaren Jan Lundström som fungerade som guide under dagen understryker att liknande myggproblem redan visat sig på flera andra håll inom landet, bland annat i Södertälje, Danderyd och Värmland. Han hoppas nu att ett nationellt forskningscenter kan anläggas för att ta reda på mer om bekämpning av myggor.

- Jag hoppas förstås att ett sådant centrum kan bli verklighet här i Österfärnebo. Det är ju här som vi redan kunnat vissa att myggbekämpning med BTI gör stor skillnad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".