Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Kyrkogården säkras mot koppartjuvar

Publicerat onsdag 15 augusti 2012 kl 05.47
Tjuvarna ska stoppas lovar Patrik Blomberg
(1:42 min)
1 av 3
Kykogårdschef Patrik Blomberg mobliserar nu mot koppartjuvarna. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 3
Grov kätting ska spärra kyrkogårdens infarter. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 3
Kerstin Johannsson vill ha skärpt säkerhet. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Efter fyra kopparstölder på Gamla kyrkogården i Gävle i sommar, börjar i dag kyrkogårdsförvaltningen att spärra infarterna från biltrafik med hjälp av grov nyinköpt kätting. Även bevakningen och belysningen har förbättrats i syfte att stoppa de gravskändande koppartjuvarna.

Avspärrningarna är bara den mest självklara av flera åtgärder för att stöldsäkra kyrkogården. Det berättar Gävles just nu mycket säkerhetstänkande kyrkogårdschef, Patrik Blomberg:

– Vi måste ju försöka förhindra det som redan skett - att fordon kan åka in på kyrkogården, lasta på stora kopparstatyer och sedan försvinna igen. Därför har vi nu tagit hit stolpar och kättingarna ska komma upp snarast möjligt, säger han.

Avspärrningarna är bara emellertid bara en av flera metoder för stöldsäkring. Det finns mycket mer att göra, säger Patrik Blomberg.

– Vi kan montera separata larmanordningar på de mest värdefulla föremålen eller fästa dem i socklar. Sedan har vi redan infört belysning och bevakning med väktare dygnet runt, berättar han.

Sofistikerade Brittiska metoder
De mest givna säkerhetsåtgärderna har alltså redan vidtagits i Gävle. Kyrkans försäkringsbolag som fruktar att årets kyrkogårdsstölder kommer att överstiga fjolårets rekordnotering 70 fall, föreslår med inspiration från Storbritannien ännu fler åtgärder som kanske kan hjälpa den just nu maktlösa polisen att komma koppartjuvarna på spåret.

- Det kan handla om färg, GPS eller olika slags larm. De stöldbegärliga kopparstatyerna kan bestrykas med en speciell färg som fastnar på tjuvarnas händer, eller alternativt kan kopparen märkas så att den efter en en stöld kan identifieras, förklarar Patrik Blomberg.

De åtgärderna handlar då mer om att hjälpa polisen, snarare än att förhindra stölderna.

- Problemet är att det oftast saknas teknisk bevisning. Därför åker inte koppartjuvarna fast, konstaterar Patrik Blomberg.

Allmänheten ställer upp
De nödvändiga avspärrningarna, bilförbudet och den tuffare bevakningen på Gamla kyrkogården i Gävle är välkomna åtgärder om de kan skrämma bort koppartjuvarna. Det säger kyrkogårdsbesökaren Kerstin Johannesson som har full förståelse för att något nu måste göras åt kyrkogårdsstölderna.

- Ja det har jag, för jag tycker att stölderna är en skändning av gravarna och framför allt en skändning av gravrättsinnehavarna som vill att kyrkogården ska vara en fridfull plats att besöka.

Kerstin Johannesson ställer helhjärtat upp på att kyrkogården hålls fri från bilar.

- O ja! Om kättingar och andra avspärrningar behövs för att hålla tjuvarna borta, har jag givetvis inget emot att gå en bit, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".