Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Miljövänligt värmeverk visades upp

Uppdaterat torsdag 16 augusti 2012 kl 17.55
Publicerat torsdag 16 augusti 2012 kl 13.42
"Genom att samverka kommer vi längst"
(1:50 min)
Foto: Emil Lundberg / Sveriges Radio

I dag visade Bomhus Energi upp sitt nya biokraftvärmeverk för första gången. Anläggningen ligger på Kornäs fabriksområde och den nya pannan ska med hjälp av bränsle från skogen - främst bark - minska det fossila koldioxidutsläppet med 60 000 ton per år.

– Syftet är att försöka optimera och försöka energiutnyttja så mycket som möjligt där industrin och den kommunala verksamheten slår sina påsar ihop, säger Conny Malmqvist som är VD för Bomhus Energi.

Testas i höst
Just nu och under hela hösten kommer anläggningen att testas, för att sedan starta produktionen till årsskiftet.

Det nya biokraftvärmeverket har sammanlagt kostat 1,8 miljarder kronor, och investeringen är ett samarbete mellan Gävle kommun och Korsnäs. Vvi hör Inger Lindbäck som är områdeschef för energiproduktion på Gävle Energi:

– Genom att samverka kommer vi längst, både miljömässigt och att utnyttja resurser på bästa sätt. Vi kan utnyttja spillvärme, rökgaskondenseringsvärme och så vidare.

Hur poisitivt är det här?

– Vi får ju en produktionskostnad, men vi får bort fossil olja och vi har en långsiktig leveranssäkerhet i det här och det är det som är det stora målet, säger Inger Lindbäck.

Bark används
Det kommer vara bränsle från skogen som kommer vara kärnan i energiproduktionen i det nya värmeverket, och då främst bark och sågspån.

Och det som kommer göra anläggningen extra effektiv är att närmare 70 % av det som kommer brinna i den nya pannan är spillprodukter ifrån korsnäs, vilket gör att man slipper frakta in bränsle utifrån.

Mats Törnkvist är teknisk direktör på Korsnäs, och han är nöjd med att det nya biokraftvärmeverket nu står på plats:

– Det är en win-win-situation för bägge parterna - Korsnäs och Gävle Energi.

Hur viktigt är det att det är ett miljövänligt koncept?

– Det är jätteviktigt! Vi vill ju att närområdet och hela länet ska vara stolta över Korsnäs, säger Mats Törnkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".