Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nordanstig

Beslut om kommunalt vattenverk upprör

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 11.22
"Det blir bortkastade pengar"
(1:25 min)

I Sörfjärden i Nordanstigs kommun har de boende varit självförsörjande med vatten och avlopp. Men nu har länsstyrelsen beslutat att kommunen måste ta över de hemmabyggda vattenverken för att kunna garantera en hög vattenkvalitet.

Karl-Erik Nordlund är en av dem som har haft sommarstuga i området sedan 1992 och han är missnöjd och menar att de boende nu kommer tvingas betala för sitt eget vatten.

– Jag tycker synd om många som har fullgoda anläggningar som innebär att det i stort sett blir bortkastade pengar, och det gör heller ingen miljönytta, säger Karl-Erik Nordlund.

Har varit självförsörjande
I Sörfjärden i Nordanstigs kommun har de boende varit självförsörjande med sitt vatten och avlopp. Men nu har länsstyrelsen beslutat att kommunen måste ta över de hemmabyggda vattenverken för att kunna garantera en hög vattenkvalitet. Men Karl-Erik Nordlund som har haft sommarstuga i området sedan 1992 är missnöjd och menar att de boende kommer att tvingas betala för sitt eget vatten.

– Det hör till saken att det bor för lite folk i Sörfjärden, så ett kommunalt reningsverk kommer inte fungera vintertid, den biologiska reningen kommer inte fungera, avloppsvatten släpps ut i badviken orenat.

Men tror du inte länsstyrelsen har de boende och miljöns bästa i åtanke?

– Nej, de kan inte ha läst konsultutredningen, inte ett dugg intresserade av dem boende, inte det minsta.

Backade efter protester
Till en början ville Nordanstig kommun själva ta över ansvaret för vattenförsörjningen i Sörfjärden. Men efter protester från boende backade dem och vill låta de boende ordna en lösning själva. Men nu tvingas de alltså mot sin vilja att ta tag i Sörfjärden och bygga nya reningsverk.

Malin Lidow Heneryd är mijöhandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg men kan inte uttala sig specifikt om just fallet Sörfjärden. Men hon säger att länsstyrelsens uppgift är att värna om hälsa och miljö och se till att kommunerna följer sina åtaganden enligt lagen om allmänna vattentjänster.

Spelar det någon roll om de som bor i det här området är nöjda med det system som redan finns?

– Nej, egentligen inte, det är miljö- och hälsoskyddsskäl som ligger till grund för det här beslutet, säger Malin lidow Heneryd.

Var inte nöjda
Men eftersom Nordanstig kommun inte var nöjda med länsstyrelsens beslut så överklagade man till statens VA-nämnd som är juridiska experter när det gäller vatten och avlopp. VA-nämndens ordförande Kurt Ståhl säger att de boendes åsikter inte är av betydelse när det gäller Sörfjärden eftersom de inte är part i målet.

Det är nämligen kommunen som planerar att bygga ut i Sörfjärden så de är enligt lag skyldiga att även bygga ut och ansvara för vattenförsörjningen. Karl-Erik Nordlund är tveksam till om hans kamp kan fortsätta.

– Jag som privatperson kan inte göra något, det är kommunen och länsstyrelsen som har olika åsikter, vi som bor här får inte ha några åsikter, eller ja, åsikter kan vi ha men vi kan inte göra så mycket, säger Karl-Erik Nordlund.

Victor Eriksson
victor.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".