Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hudiksvall

MRSA-bakterier spreds på neonatalavdelningen

Publicerat fredag 22 mars 2013 kl 15.57
Det är allvarligt säger Signar Mäkitalo
(1:40 min)
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Foto: Anders Ekholm/ Sveriges Radio

Vid Neonatalavdelningen i Hudiksvall, där för tidigt födda spädbarn vårdas,  upptäcktes i månadsskiftet januari/februari en spridning av antibiotikaresistenta MRSA-bakterier. Orsaken till spridningen har visat sig vara brister i hygienrutiner och smitthantering

MRSA - bakterier står emot flera typer av antibiotika och det kan vara mycket allvarlig om de får spridning. Det säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg:

- Det är alltid allvarligt när bakterier får spridning. Och på en riskenhet som Neonatalavdelningen för för tidigt födda barn ska man vara extra försiktig, säger han.

Smittkällor har identifierats

Tillsammans med en hygiensjuksköterska har det lagts ned ett omfattande arbete för att kartlägga orsaken till smittspridningen. Det finns några konkreta exempel på dåliga rutiner som upptäcktes. Bland annat tog personal fram för mycket material åt gången - exempelvis för många blöjor, berättar Signar Mäkitalo:

- Det är ett konkret exempel. Dessutom har man inte tagit hand om stetoskop på ett riktigt sätt, säger han.

Undersökningen visar också att det varit otydliga gränser mellan hur mycket de de anhöriga får delta i vården och vad de inte får göra.

- Den gränsdragningen är alltid svår. De anhöriga vill ju hjälpa till, men det finns utrustning som bara får hanteras av personalen, konstaterar Signar Mäkitalo.

Smittorisken har eliminerats

Undersökningen har resulterat i nya strängare rutiner som förefaller ha stoppat smittspridningen. Efterföljande kontroller visar på ett gott resultat, uppger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

- Vi har genomfört bakterieodlingar men inte kunnat påvisa någon mer spridning. Det verkar alltså som om vi kommit till rätta med problemet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".