Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Ambulansmedarbetare sparkas för att inte tagit asylsökande i ambulans

Publicerat tisdag 14 maj 2013 kl 14.24
Uppdaterat tisdag 14 maj 2013 kl 16.15
Svante Lönnbark: "Förtroendet är förbrukat"
(1:40 min)
1 av 2
Tonåringen hoppade från andra våningen, sex meter över marken, sedan han fått avslag på sin asylansökan. Foto: gusten Holm/Sveriges Radio
Svante Lönnbark, landstingsdirektör. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Svante Lönnbark, landstingsdirektör. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio

Landstinget Gävleborg avskedar nu två ambulansmedarbetare efter händelsen i februari då en asylsökande ung man hoppade från en balkong i Gävle. Det står klart efter att Landstinget utrett fallet.

I landstingets utredningen framgår att de två ambulansmedarbetare uppträtt oprofessionellt. De har brustit i sitt omhändertagande av patienten. En av dem har också stört polisen i deras arbete och fällt rasistiska yttranden.

Det var i februari i år som en tonåring på ett boende för ensamkommande flyktingar i Gävle hoppade från ett fönster sex meter ovanför marken.

När pojken hoppat så landade han på en uppblåsbar räddningsmadrass. Han visade inga tecken på skada men var nerkyld. Men ambulansen vägrade ta pojken till akuten, det fick polisen istället göra.

Medan Landstinget utrett händelsen så har de två ambulansmedarbetarna varit avstängda från sina tjänster.

Men i dag kom beslutet att båda medarbetarna avskedas.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark menar att medarbetarna har brutit mot hälso- och sjukvårdslagen, anställningsavtalets intentioner samt riktlinjer och värdegrund inom Landstingets Ambulansverksamhet.

– Det finns inget förtroende kvar för de här två medarbetarna. Det är viktigt för oss att allmänheten kan lita på vår ambulansverksamhet som en väldigt viktig del av vår totala hälso- och sjukvårdsapparat, säger han.
 

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".