Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Fortfarande oklart om eleverna på JB-gymnasiet i Gävle kan gå kvar

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 16.00
"Annars kommer inte vi meddela ett godkännande beslut"
(1:44 min)
1 av 2
JB-gymnasiet i Gävle (tidigare John Bauer). Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.
2 av 2
Matthias Trygg, vd för Lärande i Sverige AB, som genom Realgymnasiet vill ta över JB-gymnasiet. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.

Realgymnasiet i Gävle vill ta över JB-gymnasiet (tidigare John Bauer) efter att ägaren JB Education lägger ned verksamheten efter vikande elevunderlag. Men det är Skolinspektionen som avgör om ägarbytet får genomföras och med en lång handläggningstid som väntar har skolinspektionen fortfarande inte fått in någon ansökan.

Enligt Andreas Spång, enhetschef för Rätts- och tillståndsavdelningen på Skolinspektionen kan handläggningstiden för den typ av prövning som väntar variera mycket. Och han belyser extra att om ansökan som lämnas in är ofullständig kan det ta 2-6 månader innan ett beslut fattas.

Andreas Spång menar också att det är upp till de som vill ta över verksamheten att bevisa att man verkligen klarar av det:

– Vi granskar ju om den nya huvudmannen, som vill ta över verksamheten, har förutsättningar enligt skolförfattningen att bedriva verksamheten.

– Och om det nu är elevunderlaget som gör att man väljer att lägga ned. Ja då måste den nya aktören verkligen övertyga oss att man faktiskt kommer vända trenden.

– Annars kommer inte vi meddela ett godkännande beslut. Vi vill ju vara så säkra som det bara går på att den nya huvudmannen faktiskt kommer bedriva verksamheten så det inte blir ytterligare nedläggningar i ett elevperspektiv.

– Om vårt beslut dröjer eller om vi inte godkänner ansökan så är de enda som kan bedriva verksamhet på JB-gymnasiet de tidigare ägarna, konstaterar Spång.

P4 Gävleborg har försökt komma i kontakt med JB Education men utan framgång. Eva Jansson som är rektor på den hotade gymnasieskolan i Gävle berättar dock att hon inte vet vad som händer om man inte får ett godkännande från Skolinspektionen.

Bolaget Lärande i Sverige AB äger Realgymnasiet i Gävle och nu vill de alltså utveckla regionen ytterligare berättar Matthias Trygg som är bolagets vd.

Elever och personal ska inte påverkas berättar han men just nu väntar alltså en prövning från Skolinspektionen. Men först måste man alltså skicka in en ansökan.

När ska ni skicka in er ansökan?

– Den är på väg. Den är klar från vårt håll, men det krävs en underskrivt från både oss och JB-gymnasiet, berättar Matthias Trygg.

Vad ska ni göra för att få ett godkännande?

– Vi räknar med att gå fram i Gävle som vi gjort i övriga Sverige inom Realgymnasiet. Och jag tror att vi kan tillföra en del i den processen och det handlar just om att visa kvalitét i varenda steg -  i utbildningarna, i hur vi presenterar vad vi har att erbjuda till eleverna som är våra kunder.

– Där har vi nog en del att tillföra, och det kommer vi göra.

Elevunderlaget verkar vara en nöt att knäcka för de potentiella nya ägarna då antalet förstahandssökande till Gävles friskolor sviktar kraftigt.

Men Matthias Trygg är säker på att de kommer få ett godkännande från skolinspektionen:

– Jag har ingen anledning att tro annat än att vi får ett tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".