Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hudiksvall

Delsbo-företag vill anställa varslade från Ericsson

Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 06.57
"Vi vill hitta en gemensam brygga"
(1:42 min)
Ericssons fabrik i Hudiksvall där man tillverkar telekablar ska avvecklas. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.

Miljöföretaget SenseAir med huvudkontor i Delsbo är intresserade av en del av personalen som förlorar sina jobb när Ericsson lägger ner sin kabelfabrik i Hudiksvall.

Företaget som utvecklar och tillverkar sensorer ser en marknad inom fordonsbranschen och hoppas att om två år vara redo att expandera sin personalstyrka med upp till 55 tjänster.

Företaget har lämnat ett förslag till kommunen och länsstyrelsen om att skapa ett forum för att påbörja dialog med den snart arbetslösa personalen på Ericsson.

– Det som det skulle kunna innebära är att vi kan hitta en gemensam brygga till anställningsbarhet och nya arbeten över tid. Men det är ett visst tidsgap, 24 månader, innan det här kan bli verklighetet. Det måste vi överbygga.

– Men konkret så pratar vi om mellan 25 och 55 arbetstillfällen, säger Christer Engnér, VD för SenseAir.

Sensorföretaget med huvudkontor i Delsbo har i dagsläget ungefär 110 anställda och jobbar med att forska om, utveckla och tillverka gassensorer som används för att mäta koldioxidhalten i luften i till exempel klassrum och offentliga lokaler.

Företaget ser nu en gryende marknad inom fordonsindustrin, säger Vd:n Christer Engnér, och det inför den planerade expansionen som personal från Ericsson är intressant för företaget.

– Ericsson har sedan länge jobbat med många frågor och området som är intressanta för oss. Kvalitetsutveckling, affärsutveckling, produktionsutveckling, produktutveckling, industrialiseringsfrågor och så vidare. Det finns många beröringspunkter faktiskt, säger Christer Engnér.

Men det är först om två år som dom här arbetstillfällena kommer finnas. Under den tiden kan det vara aktuellt med utbildning samt att gemensamt utveckla företaget, säger Christer Engnér.

– Vi bygger kompetens och hjälps åt att bygga upp den infrastruktur och den organisation som behövs för att kunna vara verksamma inom fordonsindustrin, som har en kravbild som är ganska hög.

– Det krävs att vi parallellt med det här bygger upp företaget så att vi är redo när den dagen kommer, så att säga, avslutar Christer Engnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".