Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Fler raderade anmälningar återskapade

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 05.33
Socialchefen: "Det tar sin tid"
(1:39 min)
Socialchef Mats Collin. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio

Socialtjänsten i Gävle har med hjälp av polisen, skolor och förskolor fått fram ytterligare runt 30 av dom sammanlagt 151 anmälningar rörande barn- och ungdomar som en nu mer avskedad handläggare raderat ur systemet.
Sedan tidigare så har Socialtjänsten lyckats återskapa ett 40-tal av anmälningarna i datasystemet. Det pågår även en brottsutredning och handläggaren misstänks för grovt tjänstefel.

– Vi har fått in ett antal från polisen och vi har identifierat vilka skolor det rör sig om på den sidan och kommer ha fördjupade kontakter med dem specifika skolorna. Arbetet går framåt men det tar sin tid, säger socialchef Mats Collin.

Det var i mitten av april som det uppdagades att en handläggare vid socialtjänsten i Gävle under flera års tid raderat sammanlagt 151 anmälningar gällande barn- och ungdomar som kan ha varit i behov av hjälp.

Handläggaren avskedades och polisanmäldes. Brottet rubriceras som grovt tjänstefel.

Handläggaren själv anser sig vara oskyldig och har i förhör förnekat att den har raderat några anmälningar och menar att det måste varit någon annan. Men enligt åklagare Ulf Back finns det inget i utredningen som styrker det påståendet.

Enligt socialchef Mats Collin är det en liten del av dem nu ytterligare återskapade anmälningarna som bedömts som allvarliga. En del ärenden har kunnat avskrivas helt.

Tidigare så hade alla handläggare befogenheten att radera anmälningar, men när händelserna uppdagades flyttades den befogenheten till chefsnivå, säger Mats Collin.

– Det är inte osannolikt att vi kommer permanenta den åtgärden. Att man måste en högre nivå för att göra de här raderingarna, att man kanske måste vara två som tar beslut och signerar dokument.

Arbetet fortsätter nu med att få fram fler försvunna anmälningar från skolor och förskolor.

– Man kan ha anmält allt från ett handskrivet brev till att det är i ett system, så det kan vara svårare att få fram dem lika enkelt på skolsidan. Men vi är inne i den fasen att vi jobbar med dem nu och vi fortsätter att jobba med dem vi fått in från polisen, avslutar Mats Collin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".