Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Bollnäs

Kulturkommunikatörutbildning för alla

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 05.55
"Det kan vara frustrerande ibland"
(1:46 min)
1 av 4
Eric Dellkrantz och Sanna Crona utbildar sig till Kulturkommunikatörer. Foto:Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 4
Annalisa Cordenius tycker det fungerar bra med en blandad utbildning för både utvecklingsstörda och normalstörda elever. Foto:Agneta Sundberg/Sveriges Radio
3 av 4
Albin Högare som själv har en utvecklingsstörning tycker det är skönt med en utbildning där det finns mer stöd. Foto:Agneta Sundberg/Sveriges Radio
4 av 4
Repetitoner av Alice.2 pågår. Foto:Agneta Sundberg/Sveriges Radio

I höstas startade en ny yrkeshögskoleutbildning i Bollnäs som är anpassad för alla. Utbildningen, Kulturkommunikatör är två-årig, och vänder sig till elever oavsett om man är utvecklingsstörd eller normalstörd.

 Kulturkommunikatör är en eftergymnasial utbildning som vänder sig till elever som gått det estetiska programmet, antingen på gymnasiet eller gymnasiesärskolan.

Utbildningen är två-årig och anpassad för alla.

Klassen är mindre än det normalt är på en yrkeshögskoleutbildning, med högst 25 studerande per klass. Exempel på utökat stöd som kan erbjudas är individuell studieplan, förlängd studietid, extra lärarstöd och anpassade kunskapsprov.

För att alla ska hänga med kan tempot bli lite långsamt emellanåt menar Annalisa Cordenius.

– Det kan vara lite frustrerande ibland. Men ända sen jag började här i höstas har det blivit bättre och bättre faktiskt.

Unik utbildning
I dag finns inte många utbildningar för personer med utvecklingsstörning, som vill studera vidare efter gymnasiet. Därför är kultukommunikatörutbildningen i Bollnäs på sätt och vis unik.

På utbildningen Kulturkommunikatör jobbar fler pedagoger än vad som normalt förekommer på Yh-utbildningar. Det ger mer lärartid och mer handledning i elevgrupperna.

Eric Dellkrantz som gick estetiska programmet på Torsbergsskolans gymmasium i Bollnäs tror den här utbildningen kan stå som förebild för andra högskoleutbildningar i landet.

– Man lär sig jobba med alla sorters människor. Alla har ju sina behov överallt. Det spelar ingen roll vilken arbetsplats man kommer till, men här lär man sig bemöta det.

Borde finnas fler utbildningar
Med bara en vecka kvar till sommarlov har de 14 eleverna i Bollnäs börjat repetera in uppsättningen Alice.2 som handlar om en tjej och hennes självbild.

Sanna Crona som spelar mamman och Albin Högare pappan har båda gått på Höghammarskolans särgymnasium i Bollnäs. De är båda mycket nöjda med utbildningen.

– Jag själv som har en förståndsnedsättning tycker det är väldigt skönt. För då får även vi som har en förståndsnedsättning chans att få mer stöd och det tycker jag är väldigt bra, säger Albin Högare.

Det finns inte så många utbildningar för utvecklingsstörda som vill studera vidare efter gymnasiet. Vad tycker du om det?

– Det tycker jag är väldigt dåligt, för alla måste få en chans till utbildning, säger Sanna Crona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".