Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
gävle

John Bauer-elever kan få gå om gymnasiet

Uppdaterat onsdag 12 juni 2013 kl 15.51
Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 11.47
Lasse Langeborg (V): "En sådan konsekvens skulle det kunna bli"
(1:22 min)
JB.gymnasiet, tidigare John Bauer, i Gävle. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.

Elever som läser på nedläggningshotade JB-gymnasiet i Gävle kan behöva börja om i årskurs ett på en annan gymnasieskola. Det kan bli följden om Skolinspektionen tillåter att Realgymnasiet får ta över verksamheten. Det berättar vänsterpartisten Lasse Langeborg, vice ordförande i nämnden för Utbildning och Arbete i Gävle.

Idag ansöker JB Education, som bland annat står bakom John Bauer- gymnasiet i Gävle, om konkurs. Det följer efter det tidigare beskedet att utbildningsföretaget avvecklar alla sina grund- och gymnasieskolor, men också att det har lyckats hitta nya huvudmän till 19 av 23 gymnasieskolor samt till alla grundskolor. I Gävle är det Realgymnasiet som vill ta över – men bara om Skolinspektionen så tillåter.

Lasse Langeborg är optimistisk om möjligheten till att Lärande i Sverige AB kommer att få ta över gymnasiets verksamhet till höstens skolstart. Men om Skolinspektionen ger avslag så säkerställer Langeborg att det finns plats för eleverna på kommunens gymnasieskolor:

– Ja, det finns det. Men däremot så kan vi inte garantera att de får plats på motsvarande program som de går idag.

Betyder det att de måste eventuellt måste börja ett nytt program från början?

– Det får man se på varje enskilt fall, men en sådan konsekvens skulle det kunna bli.

I slutet av maj lämnade JB Education besked om att de lägger ned sin gymnasieverksamhet på grund av vikande elevunderlag, och därmed hotas JB-gymnasiet i Gävle av nedläggning.

Men Lärande i Sverige AB som äger Realgymnasiet i Gävle vill ta över verksamheten. Men för att det ska kunna genomföras krävs först ett godkännande från Skolinspektionen.

Något som Skolinspektionen kommer att ta hänsyn till då de fäller avgörandet är elevunderlaget i Gävle. Och Lasse Langeborg säger att det finns en överkapacitet i kommunen.

– Därför så har vi också varit kritiska till att Skolinspektionen har sagt ja till ett antal nyetableringar av privata skolor, säger han.

Vad tror du ni att Skolinspektionens beslut blir?

– Min gissning är att Skolinspektionen kommer att godkänna Lärande i Sverige som huvudman.

Vad grundar du den gissningen på?

– Att man bedriver skolverksamhet både i Gävle kommun och i andra kommuner sedan tidigare och där fått godkännande.

Beskedet beräknas komma första veckan i Juli och Om Skolinspektionen ger avslag på ansökan så kan alltså vissa elever som läst på JB-gymnasiet behöva läsa om gymnasiet från årskurs ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".