Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
bollnäs

Osäker skolstart för naturbruksgymnasier

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 16.16
"Vi ska vara en liten skola"
(1:41 min)
Birgitta Nordlund, som startar Nytorps Hästgymnasium, tycker det är märkligt att Skolinspektionen har anmärkt på att deras elevantal är för lågt. Foto: Elin Häggberg

De tre naturbruksgymnasierna som planerar att starta i Bollnäs kommun till hösten har alla fått anmärkningar från Skolinspektionen - bland annat för att de har för få antagna elever. Alla tre skolorna har behövt skicka kompletterande uppgifter till Skolinspektionen, som ännu inte gett någon av skolorna etableringstillståndet som krävs för en skolstart i höst.

Birgitta Nordlund, som startar Nytorps Hästgymnasium, tycker det är märkligt att Skolinspektionen har anmärkt på att deras elevantal är för lågt.

- Vi har hela tiden sagt att vi ska vara en liten skola just för att bygga på nära relationer och det uppnås bäst i små grupper. Vi har haft en budget på tio och vi har haft en elevprognos på 15 elever, säger Birgitta Nordlund.

Kämpar för att få ihop elever
De tre nya naturbruksgymnasierna som planerar att starta i Bollnäs kommun har fått kämpa för att nå upp till antalet elever som man skrivit i sin ansökan. Birgitta Nordlund anser att Nytorps Hästgymnasium har lyckats, då man budgeterat för 10 elever och har 13 eller 14 antagna.

Friskolan Nytorp och Hälsinglands Naturbruksgymnasium har inte uppnått antalet de hoppats på och kämpar för att nå sina minimumnivåer på 15 elever.

Det är viktigt med tillräckligt många elever för att kunna start en ny skola säger Anna Källberg, undervisningsråd på Skolinspektionen.

- För det är ändå så att det måste finnas en långsiktig stabilitet i verksamheten och det kräver att det finns ett visst antal elever. Vi har inga siffernivåer utan man får gå tillbaka till respektive godkännande där man har gjort en samlad bedömning kring det här, säger hon.

Rektor kritisk till Skolinspektionens bedömning
När de tre skolorna fick sina godkännanden att starta skola så gjorde Skolinspektionen bedömningen att det var möjligt att driva tre såpass snarlika skolor i området. Men Karin Ånöstam, rektor för Hälsinglands Naturbruksgymnasium, är kritisk till den bedömningen.

- Alla tre har vi ju jobbat väldigt hårt för att komma igång till hösten, och lagt ned både tid och resurser. Men jag har varit tveksam redan från början till att det skulle finnas utrymme för tre stycken när kommunen lade ner sitt program för att det var för få elever till ett program, säger hon.

När skolorna kommer att få sina besked är ännu oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".