Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kan bli kriminellt att ha sex med djur

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 17.03
"Man behöver en specifik lag"
(1:52 min)
Emma Ekman, ordförande i Djurens rätt i Gävle-Sandviken, tycker att det är på tiden att det kommer en lag som förbjuder sexuella handlingar med djur. Foto: Gusten Holm / Sveriges Radio

Det ska bli olagligt att ha sex med djur. Det föreslår regeringen inom kort. I dag är det straffbart att orsaka djur lidande, men nu ska alla sexuella handlingar med djur förbjudas, oavsett om det utsatta djuret tar fysisk skada eller inte. Det är på tiden tycker Emma Ekman, ordförande för Djurens rätt i Gävle-Sandviken.

– Det är hemskt att det inte har funnits något förbud sedan tidigare för det är ganska självklart tycker vi. Det är en form av djurförtryck, säger hon.

Men varför räcker inte de nuvarande bestämmelserna mot djurplågeri?

– Jag tycker att man behöver en specifik lag eftersom man kan ha svårt att veta var gränsen går.

I äldre tider såg samhället strängt på tidelag. Bara i Gävleborgs län finns fem avrättningar för tidelag dokumenterade på släktforskningssajten genealogi.se. Den senaste var drängen Paul Jonsson som sågs ha syndigt umgänge med ett sto och dömdes till halshuggning 1773.

Men tiderna förändrades och sedan 1944 är tidelag inte brottsligt om det inte går att visa att det utsatta djuret har lidit. Nu har pendeln svängt tillbaka och regeringen lägger alltså ett förslag om att åter förbjuda sex med djur.

Straffet föreslås bli böter eller fängelse i högst två år. Och landsbygdsminister Eskil Erlandsson försvarar de stränga straffen i grova fall.

- Det här är ju någonting som varken jag eller regeringen tycker ska tillåtas i det svenska samhället över huvud taget, det ska inte förekomma. Då är det att ha avskräckande straff i straffskalan, säger han.

Åklagare Christer Sammens i Hudiksvall välkomnar den nya lagen.

- Jag tycker att det är ganska bra för tidigare har det varit ett problem att man har behövt bevisa att djuret varit lidande, och då framförallt fysiskt. Men vad jag förstår så slipper man det med det där lagförslaget. Nu räcker det att konstatera att det har förekommit en sexuell kontakt mellan människa och djur, säger han.

Med nuvarande lagstiftning är det svårt att döma någon för sexövergrepp mot djur. En genomgång som djurskyddsmyndigheten gjorde 2007 visar visar att av 115 polisanmälda ärenden mellan 2000-2005 väcktes inte åtal i något fall.

Christer Sammens tror inte att lagen mot sex med djur kommer att leda till någon drastisk ökning av antalet fall.

- Kanske några enstaka fall kommer att dyka upp men jag tror inte på någon stor förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".