Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ockelbo

Ny framtidstro i Jädraås

Publicerat lördag 15 juni 2013 kl 09.54
"Det är mycket pengar för en liten ort"
(1:47 min)
Vindkraftverk. Fredrik Sandberg / SCANPIX.

De 220 invånarna i lilla Jädraås i Ockelbo är de första i Gävleborg att pröva på vad vindkraftsutbyggnaden betyder för landsbygdsutvecklingen. Nyligen invigdes den stora vindkraftsparken i Jädraås och för varje varv på kraftverkens rotorblad rinner stadigt en liten bygdepeng i Byarådets kassa.

Det blir med tiden en rejäl summa säger Elisabeth Henningsson, ordförande i rådets vindpengsfond:

– 6 -700 000 kronor om året. Det är mycket pengar för en liten ort. Nu har vi ju kanske möjligheten att locka folk som vill flytta hit och starta företag, säger hon.

Vanligt med bygdepeng
Det har blivit praxis att vindkraftsexploatörerna betalar bygdepeng som kompensation för sitt intrång i miljön.

I Jädraås handlar det om omkring 0,2 procent av intäkterna från 66 kraftverk, och  det blir minst 20 miljoner på 25 år lovar Mikael Schoulz vid ett av vindkraftsparkens två ägarbolag.

– Det är inte en oansenlig summa för en sådan här relativt liten bygd. Jag tror säkert att de kommer att vara nöjda framöver, säger han.

Flera vinster för bygden
Ja, Bygdepengen är en påtaglig vinst som Jädraås invånare har av vindkraften. Men även uppförandet av vindkraftsparken och underhållet är till nytta påpekar Peter Nygren, VD för det andra ägarbolaget.

– Här i trakten har vi som mest haft 250 man anställda och jobbat med parken så det har ju gett arbeten direkt. Sedan har vi 8-10 man stationerade i parken som kommer att arbeta under 25 år, säger han.

"En vitamininjektion för bygden"
Det är ingen hemlighet att Bygdepengen ska minska det lokala motstånd som särskilt bland jägarna finns mot exploateringen av naturmiljön. Men viktigast är att den också kan bli en vitamininjektion för en ort som annars inte har så stora utvecklingsmöjligheter. Det säger Lars Nordlund, grundare av Jädraås bryggeri och en av ortens omkring 15 företagare.

– Vi har ju förhoppningen att kunna utveckla besöksnäringen med de pengar som vi får genom vindkraften, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".