Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
p4 Eftermiddag

Sjukhusen bunkrar blod inför midsommar

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 16.45
"något mer välfyllda lager än vi brukar ha"
(5:34 min)
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Under sommarens semestertider brukar det kunna bli blodbrist på sjukhusen. Senast i fjol var det stor brist på blod i länet och man fick då be blodgivare att inte ta semester från att donera under sommaren. Men i år är utgångsläget bättre berättar Joachim Lindgren, verksamhetschef för laboratorieverksamheten vid Landstinget Gävleborg.

– Just nu ser det ganska bra ut i våra blod-depåer, berättar Joachim Lindgren.

– Vid flera tillfällen under året kan vi gå ner på vad vi kallar "minimumlager" på blod, och då kan vi ibland behöva ringa in blodgivare, men just nu ser det bra ut med våra lager inför sommaren.

Är det några specifika blodgrupper som det brukar vara brist på?

– Det uppstår brister i olika grupper under olika tider.

Vilken blodgrupp brukar det vara mest brist på?

– Det törs jag inte säga, men mitt på dagen i dag så hade vi önskat att vårt lager av blodgrupp B+ var större.

Är det för att folk är bortresta som det varit blodbrist under sommaren tidigare?

– Ja, det hänger ihop.

– Det har funnits svårigheter att vara så kallad gäst-blodgivare, eftersom vi ofta inte befinner oss på vår hemort under sommaren. Och det har då funnits svårigheter i att lämna blod i det län man befinner sig i under länet.

Vad händer då om det skulle bli mer akut här i länet?

– Vi jobbar på med de rutiner vi har. Men om vi går ned mot en minimumnivå på blodlagret så ringer vi till våra närliggande landsting för att köpa blod.

– Och det är en normal situation: hela vårt system med blodgivare i Sverige bygger ju på att vi hjälps åt som blodcentraler sinsemellan eftersom blodförbrukningen varierar mellan länen.

Nu närmar sig midsommar med stormsteg och då brukar det kunna vara extra mycket olyckor, till exempel på vägarna. Hur jobbar ni då?

– Vi har några helger, och inte minst midsommar, då vi vet att det tyvärr uppstår olyckor som kan behöva mycket blod.

– Och då har vi i år - precis som alla andra år - ringt in några extra blodgivare. På så vis har vi fått in något mer välfyllda lager än vi brukar ha.

Hur mycket blod som finns i sjukhusens lager varierar alltså. Och stora olyckor kan göra att det går åt ovanligt mycket blod.

Vad krävs då för att man ska få ge blod?

– Man ska vara någonstans mellan 18 och 60 år, man ska vara frisk, ha ett giltigt ID med svenskt personnummer och man ska förstå och tala svenska.

– Då är man kvalificerad att komma till oss och lämna ett prov så vi kan undersöka om man kan bli blodgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".