Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

300 år gammal betesmark i Arbrå har blivit naturreservat

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 05.26
"Bara vissa arter kan leva här"
(1:40 min)
1 av 9
Enda sedan 1700-talet har djur betat här i Majorns Hage. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
2 av 9
Johanna Bölja kulade då Majorns hage invigdes på torsdagen. Foto: Magnus Hansson
3 av 9
Den här orkidén, Jungfru Maria nycklar, är en av de sällsynta blommor som växer i Majorns hage. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
4 av 9
Biologen Johanna Ehlin har jobbat med att bilda det nya naturreservatet Majorns hage. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
5 av 9
Markägaren Stig Hagengran är glad att hans hage nu blivit naturreservat. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
6 av 9
I dag är det fem kvigor som betar marken i Majorns hage. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
7 av 9
Kevin Andersson fångade en gräshoppa under invigningen av det nya naturreservatet. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
8 av 9
Kim Andersson gillade att fånga fjärilar med håven. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
9 av 9
Majorns hage är omgiven av en gärdsgård. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio

Ett nytt naturreservat har invigts i Gävleborgs län. Det är Majorns hage som ligger strax norr om Arbrå i Bollnäs kommun. Det unika med hagen är att det varit betesmark där enda sedan 1700-talet.

– Det innebär att det finns en himla massa arter här som är beroende av att man haft en lång kontinuitet på bete. När man betar hålls markerna öppna och ganska magra. Då är det bara vissa arter som kan leva här och de är sällsynta i vårt land numera, berättar biologen Johanna Ehlin som jobbar på länsstyrelsen Gävleborg.

Majorns Hage ligger i en liten sluttning alldeles intill en skogskant mellan Arbrå och Vallsta i Bollnäs kommun. I hagen växer idag en mängd sällsynta växter som tillexempel Ögontröst, Kattfot och Orkidén Junfru Maria nycklar. Att de trivs i Majorns hage beror alltså på att det gått djur och betat på marken i hagen enda sedan 1700-talet. Idag är det fem kvigor som betar av marken.

Under torsdagen var det invigning av det nya naturreservatet och att det nu har blivit det betyder att länsstyrelsen har ett ansvar för att marken kommer fortsätta brukas som den nu gjorts i 300 år.

– Den dagen som markägaren inte kommer bruka marken och inte kommer kunna ha betesdjur här får vi på länsstyrelsen se till att det blir betat i hagen. Det som är värdefullt här är beroende av att det finns djur som betar här, förklarar Johanna Ehlin.

Det är markägaren själv, Stig Hagengran, som velat att Majorns Hage ska bli naturreservat och när det nu blivit det är han nöjd:

– Det känns ju skönt. Nu vet man att någon tar ansvar för det här. Kanske för all framtid eller åtminstone för lång tid framåt, säger Stig Hagengran.

Under invigningen på torsdagen fanns också fritidsbarn från Arbrå, som undersökte djurlivet i hagen, på plats.

– Det är roligt att vara här när man hittar fjärilar och gräshoppor, berättar tvillingbröderna Kim och Kevin Andersson som gillade att fånga fjärilar i håvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".