Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
gävleborg

Skogsavverkning förstör fornminnen

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 06.33
"Skadorna är oåterkalleliga"
(1:59 min)
Maria Björck, arkeolog på Länsmuséet i Gävleborg. Foto: Love Liman / Sveriges Radio

Stora historiska värden skadas eller förstörs i samband med att skogsbolag genomfört avverkningar i länet. Detta trots att Länsmuséet skickar ut information till skogs- och markägare inför avverkning om vilka fornlämningar som finns på deras mark.

– Många av de här fornlämningarna kan vara flera tusen år gamla, om vi talar om stenåldersboplats till exempel. Och de skadorna är oåterkalleliga, säger Maria Björck, arkeolog på Länsmuséet.

Nästan varannan gång skog avverkas i Sverige så skadas forn- eller kulturlämningar. Det framgår av en rapport från Skogsstyrelsen som bygger på inventeringar av avverkningsplatser under 2012.

I den del av landet som Gävleborg ligger uppkommer skador ännu oftare. Här sker det vid sex av tio avverkningar.

Cecilia Ulfhielm, kulturmiljöspecialist på Skogsstyrelsen, tror att det kan ha att göra med den omfattande markberedningen i länet, något som innebär att man river upp marken för att återväxten ska ske snabbare.

– Det vi kan se, det är att de lämningarna som har skadats mest i norrlandslänen och i Götaland, där är markberedningen en stor orsak. Medan i Svealand är markberedningen mycket mindre förekommande, säger hon.

Länsmuséet skickar ut information skogs- och markägare inför avverkning, så att de ska veta vilka forn- och kulturlämningar som finns på deras mark. Men trots detta så uppkommer skadorna, berättar Maria Björck på Länsmuséet.

– Först avverkar man skogen och klarar man kanske fornlämningen. Men sedan kommer man kanske två-tre år senare och ska markbereda och då har den här informationen kanske fallit bort. Och då har man markberett inom kulturstubbarna, vilket man inte får, eller har råkat köra över en lämning.

Preskriptionstiden är endast två år för kulturminnen, vilket gör att många slipper undan straff.

– Men det viktiga vi vill poängtera är att vi är inte ute efter att bötfälla någon, utan det är att vi vill få markägare och skogsbruk och allmänhet att inse att det här är jätteviktiga frågor och att det finns ett stort kulturarv i skogen som vi måste ta bättre hand om än vad vi gör, säger Cecilia Ulfhielm på Skogsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".