Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ändring i jaktförordningen gör liten skillnad enligt Lantbrukarnas riksförbund

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 07.52
"Det är obehagligt att bli misstänkt för brott"
(1:26 min)
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Efter den 1 juli ska en person som dödat ett rovdjur för att skydda sina tamdjur anmäla händelsen till Länsstyrelsen, och inte till polisen som tidigare. Men ändringen i jaktförordningen gör liten skillnad, menar Lantbrukarnas riksförbund.

– Bedömer Länsstyrelsen att det handlar om ett jaktbrott kommer polisen att kopplas in även i fortsättningen, säger Lotta Zetterlund, ombudsman för LRF i Gävleborg och Dalarna.

Från och med den 1 juli blir det ändrade regler i jaktförordningen. I fortsättningen ska en person som dödat ett rovdjur för att skydda sina tamdjur anmäla händelsen till Länsstyrelsen, och inte till polisen som tidigare.

– När det varit rovdjursangrepp har Länsstyrelsen tidigare många gånger varit på plats. Har man fått tamdjur dödade har vi också besiktat det, säger Veronica Lauritzen, enhetschef på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Hon tror inte att ändringen i jaktförordningen kommer att innebära någon stor förändring för dem. I fortsättningen ska Länsstyrelsen göra en första bedömning. Om myndigheter misstänker brott ska Länsstyrelsen anmäla händelsen till polisen. Förhoppningen är att det nya systemet ska upplevas som en förenkling.

– Det har framförts att det har upplevts som obehagligt att bli misstänkt för brott. Det är lite det som rovdjursutredningen har lagt som en bakgrund till varför man föreslår Länsstyrelsen som mottagare av en sådan anmälan, och inte polisen, säger Veronica Lauritzen.

Lotta Zetterlund, ombudsman för Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Gävleborg och Dalarna, är positiv till lagändringen. Men hon tror inte att det i praktiken kommer att göra någon skillnad för den som anmäler.

– Länsstyrelsen kommer att titta på hur det har gått till, och bedömer de att det handlar om ett jaktbrott kommer polisen att kopplas in även i fortsättningen, säger Lotta Zetterlund.

Den 1 juli börjar lagändringen i jaktförordningen att gälla. Men Länsstyrelsen har sedan tidigare beredskap för den här typen av rovdjurssituationer.

– Vi kommer att arbeta inom ramarna för den beredskap vi redan har. Sen har också Länsstyrelsen tjänstemän i beredskap som finns att kontakta dygnet runt. Vi kommer att använda den organisation som är befintlig i dag, säger Veronica Lauritzen.

Karl-Bertil Johansson, jaktvårdskonsulent på svenska jägareförbundet i Gävleborg, tror heller inte att ändringen innebär någon skillnad i praktiken.

– Jag tror inte att den innebär någon jätteskillnad mot vad det är i dag, förutom att vi slipper den här kriminella stämpeln på den. För så har det ju varit i och med att det varit ett jaktbrott, säger Karl-Bertil Johansson.

Han är positiv till lagförändringen och tycker att det är bra att man i fortsättningen anmäler till Länsstyrelsen.

– Jag tycker att det är bra att man har avdramatiserat det. Det känns jättebra. Tidigare har det automatiskt blivit en handläggning om grovt jaktbrott, och i många fall har man tagit bössorna från de som har gjort det. Man har fått lite av en stämpel som jaktbrottsling, vilket det inte handlar om. Utan man utnyttjar bara en rättighet.

Leif Holst, regionsansvarig för rovdjursföreningen i Gävleborg, tycker att en av fördelarna med den nya lagändringen är att besiktningsmännen från Länsstyrelsen har mer kunskap om den här typen av frågor.

– Jag tycker att det blir smidigare på det här viset, än att polisen ska behöva komma först. Naturbevakaren anser jag har mer kompetens än en polis, för att se om det är något fel som behöver anmälas, säger Leif Holst.

Han tycker att beslagtagandet av vapen i samband med att en utredning om jaktbrott har inletts har varit problematisk. I fortsättnignen kommer Länsstyrelsen att göra en första bedöming, och därefter anmäla händelsen till polisen om misstanke om brott finns.

– Som det har varit tidigare i några fall kommer ju polisen dit och beslagtar vapen, som tar lång tid att få tillbaka. Den här ändringen har gjort det bättre, säger Leif Holst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".