Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

P4 Kollar: Anna Avagyans engagemang gör skillnad för Andersbergs unga

Uppdaterat måndag 1 juli 2013 kl 14.04
Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 09.49
"Det är min uppgift att hjälpa..."
(1:55 min)
1 av 2
Genom sitt arbete på aktivitetshuset Helges skapar Anna Avagyan engagemang hos barn och ungdomar i Andersberg. foto: Johan Järvestad/Sveriges Radio
2 av 2
Varje dag under två veckors tid har Anna Avagyan tillsammans med ungdomarna utvärderat sitt arbete. foto:Johan Järvestad/Sveriges Radio

Idag börjar ett nytt P4 Kollar. Den här gången ska vi kolla extra på människor som gör skillnad. I stadsdelen Andersberg i Gävle bor Anna Avagyan som är integrationsprojektledare på aktivitetshuset Helges.

Hon har genom sitt arbete på Helges betytt mycket för många människor.

- Anna är som en andra mamma för de flesta barnen. Hon känner jättemånga. Nästan hela Andersberg faktiskt, säger Mijo Andric.

Fatima Elfadl Mohaed håller med om att Anna Avagyans brinnande engagemang har stor betydelse för Andersbergs unga.

- För oss ungdomar så har vi Helges, där vi alla samlas och känner oss som en stor familj. Det är hon som gör att vi känner oss hemma.

Anna Avagyan sitter på ett utvärderingsmöte med 6 ungdomar inne på mötesplatsen i Andersberg Centrum. Tillsammans utvärderar dom hur dagen gått som ledare för en grupp barn i åldrarna 6 till 12 år. Projektet aktiverar barn som kanske inte har så stora möjligheter till andra sommaräventyr. Dessutom utvecklar det också egenskaper hos ungdomarna.

För 13 år sedan kom Anna Avagyan själv till Sverige och fick då bra hjälp att komma in i det svenska samhället.

- Bra människor och snälla människor hjälpte mig och lotsade mig vidare. Då tänker jag att det är dags att hjälpa andra.

Genom sitt arbete som integrationsprojektledare har Anna Avagyan kommit nära många av ungdomarna som berättar att hennes arbete betyder mycket för dem.

- Hon bryr sig om varenda människa, säger Luchia Solomun

- Ja, hon har ett band till varenda individ. Man vet det, fyller Feben Abraha i.

Arbetet och fritiden har flutit ihop menar Anna Avagyan som  säger att arbetet är hennes liv.

- Det är mitt liv att hjälpa andra. Genom att hjälpa andra så växer man själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".