Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sommarskola stärker elever

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 06.15
"Det hjälper oss med språket"
(2:13 min)
1 av 3
Mehalet Nigussie och Marit Tekle studerar svenska som andraspråk på Norrtullskolans sommarskola i Söderhamn. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
2 av 3
Esbjörn Lindgren, rektor på Norrtullskolan i Söderhamn. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
3 av 3
Kornelia Löjdström och Lina Wikström pluggar engelska medan Linn Nerlund tar sig an matematik på Norrtullskolans sommarskola i Söderhamn. Foto: Love Liman / Sveriges Radio

Söderhamn är en av de kommuner i Gävleborg som erbjuder elever chansen till extra skolundervisning under sommaren, trots att staten sedan förra året inte ger stöd till verksamheten. Marit Tekle och Mehalet Nigussie kom till Sverige från Etiopien för två år sedan och passar på att slipa på sin svenska på Norrtullskolan.

– Det är jättebra för eftersom vi inte har varit så länge i Sverige så hjälper det oss med språket, säger Marit Tekle och får medhåll av Mehalet Nigussie:

– Jag var bara hemma, så det är ännu lättare om man kommer och lär sig språket.

Och intresset för sommarskolan har varit stort, berättar Esbjörn Lindgren, rektor på Norrtullskolan i Söderhamn.

– Vi har haft ungefär 120 anmälda till sommarskolan varav 80 nu är här. Vi har varit tvungna att begränsa antalet deltagare. Det elever från årskurs sju och upp till gymnasiet som är här idag och det är från alla skolor i kommunen.

Mellan 2006 och till 2011 fick kommunerna statligt stöd till sina sommarskolor. Men nu får kommunerna betala själva för sommarskolorna. Men ändå erbjuder 8 av 10 kommuner i Gävleborg sommarskola i någon form i år.

– Nu har Söderhamns kommun sett att det var så goda effekter av sommarskolan så man har satsat av egna medel inom ramen för det kommunala kunskapslyftet, säger Esbjörn Lindgren.

Varje elev har en indivudellt anplassad plan för sommarskolan. För en del som lämnar nionde klass med ofullständiga betyg så kan extratimmarna innebära att eleven får möjlighet till särskild prövning.

– Och då handlar det självklart inte om att man har långt kvar till att uppnå kunskapskraven utan att det kanske fattas en liten bit. Då kan man via särskild prövning kanske till och med få ett betyg, säger Esbjörn Lindgren och fortsätter:

-- För många andra handlar det om att stärka sig; man har av olika skäl halkat efter och känner kanske framförallt för sin egen självkänslas skull att man är mer i fas när man kommer tillbaka till hösten.

Några mirakelkurer är inte att vänta under de 12 dagar då eleverna går i sommarskola mellan halvnio och tolv. Men har man lite svårt för vissa ämnen så kan extrahjälpen under sommaren verkligen vara en värdefull knuff. Det tycker Kornelia och Lina som pluggar engelska, och Linn som pluggar matte.

– Man har ju lärt sig en del, säger Kornelia.

– Det betyder mycket för det blir en bra start på nian, säger Lina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".