Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Axmar bruk satsar på turism

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 18.22
Byborna ställer upp säger Stig Jönsson
(1:45 min)
1 av 4
Föreningen "Hyttans" ordförande och eldsjäl Stig Jönsson. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 4
Den orörda skärgården lockar båtturister. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 4
Axmar bruk har bara 20 invånare - alla ställer upp och jobbar. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
4 av 4
Solveig Eriksson har greppat spaden. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Gävles nordligaste kommundel Axmar bruk ska bli en turistmagnet att räkna med. Inte nog med att det gamla järnbruket ligger vid Södra norrlandskustens största naturreservat - det är dessutom ett kulturreservat som helt unikt sträcker sig ut i havet med en rad gamla skeppsvrak som främsta attraktion.

Det finns alltså goda yttre förutsättningar att utveckla Axmar bruk till ett attraktivt turistmål. Lika viktigt är emellertid att byborna själva villigt ställer upp på den målsättningen. Det säger Stig Jönsson, ordförande och eldsjäl i föreningen "Hyttan" vars medlemmar villigt lägger ner åtskilliga dagsverken på utvecklingsarbetet:

– Ja, det bygger väldigt mycket på ideellt arbete och på att vi går i takt med ortsbefolkningen. Vi är ju ändå bara 20 personer som bor här i byn, konstaterar han.

Hela byn ställer upp

Därmed är det också så gott som hela byn som får sluta upp när informationsskyltar ska resas, stigar anläggas och igenvuxna områden röjas.

 – Vi kallat till rätt många arbetsdagar under sommarhalvåret och alla kommer varje gång, säger Stig Jönsson.

Axmar bruk "rätt" på många sätt

En naturstig som leder förbi en järnhytta och ett gammalt vrak i en vik kan väl inte locka särskilt många turister säger kanske tvivlaren - men faktum är att utvecklingsmöjligheterna ÄR goda i Axmarbruk.

Byns restaurang har etablerat sig rejält med 70 000 besökare per år, avstickaren från E4:an är inte lång och den oexploaterade skärgårdshamnen kan tilltala båtfolk som tröttnat på trängseln söderut.

Turister har börjat strömma till 

Lägg därtill ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen och den idogt jobbande kulturföreningen Hyttan - det ger resultat säger Solveig Eriksson, en av medlemmarna:

 – Det går framåt hela tiden och Axmar bruks nyvunna status som kulturreservat har betytt en hel del. Det är redan gott om husbilar och båtar som hittar hit. Jag tror att det här kommer att expandera väldigt mycket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".