Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatsmarta odlingsgrupper i Söderhamn

Publicerat lördag 13 juli 2013 kl 10.48
"Omställningen är otroligt lustfylld"
(1:56 min)
1 av 2
Arkivfoto: Maja Suslin/Scanpix
2 av 2
Anders Persson. Arkivfoto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio

I väntan på de politiska beslut som krävs för att hejda uppvärmningen av vår planet har människor börjat ta saken i sina egna händer. I Söderhamn har flera lokala grupper börjat odla sin mat tillsammans. Detta för att förändra samhället i en mer klimatsmart riktning.

Idén med omställningsrörelsen är att man lokalt hjälper varandra att ändra livsstilen för att bli ett lokalsamhälle som är mindre fossilberoende. Anders Perssons målsättning är att så lite energi som möjligt ska gå åt i vardagen. I trädgården har han en vägg med solceller som ger honom el och en närliggande å försörjer fälten, där han odlar, med vatten.

-- Omställningen till ett hållbart liv är otroligt lustfylld. När man satt upp en solpanel eller solvärme är det en tillfredsställelse som är svår att ersätta, säger Anders Persson.

Flera deltar i arbetet
Anders Persson arbetar för Studiefrämjandet, men i Söderhamn är även bland annat ABF, kommunen och Hyresgästföreningen delaktiga i omställningsarbetet. Något som varit populärt har varit gemensamma odlingsgrupper i studiecirkelform.

"En inspirationskälla"
Johan Rockström, professor i naturresurshushållning och chef för Stockholm Resilience Centre, tycker att omställningsrörelsen i Söderhamn är nödvändigt sätt att jobba mot klimatförändringarna.

-- Individella och lokala initiativ som kan bli goda exempel för att visa att det kan vara både häftigt och roligt att ligga i fronten för det hållbara tänkandet. Det kan vara en inspirationskälla för större systemförändringar i samhället.

Men Johan Rockström tror inte att lokala odlingsgsgrupper kan förändra klimatet i någon större utsträckning, men tror ändå att de kan ha viss påverkan.

-- Att prova olika alternativa sätt till både närodlad och klimatsmart konsumtion är ett spännande sätt att också påverka lokalpolitiker och därmed också på sikt vår nationella politik, säger Johan Rockström.

"Stötta lokala varor"
Anders Persson tror att Söderhamn skulle kunna bli självförsörjande, till viss del.

-- Att åtminstone sluta kretsloppet så långt det går, det skulle man faktiskt kunna bygga upp i Söderhamns kommun. Genom att stötta lokala varor och inte låta jordbruk läggas ner i framtiden, säger Anders Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".