Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ovanligt att ta betalt för proppbyte

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 15.34
"Vi hjälper gärna gamla"
(1:40 min)
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

En rundringning till kommunala hyresvärdar i länet som P4 Gävleborg har gjort visar att de i regel inte utför rensning av golvbrunn eller byter proppar - det är något som hyresgästen förväntas göra själv. Men i händelse av att någon ändå behöver hjälp med dessa saker tar de hyresvärdar som P4 Gävleborg pratat med inget extra betalt.

Att byta en propp eller rensa en golvbrunn var något som hyresgästerna som bor i Sandvikenhus tidigare fick hjälp med gratis - men från och med i förra veckan kostar det cirka 450 kronor om man behöver hjälp med de sakerna.

P4 Gävleborg gjorde en rundringning till andra kommunala hyresvärdar i länet för att se hur de gör. Generellt utför de inte rensning av golvbrunn eller proppbyten - det förväntas hyresgästen att göra själv.

– Reparationer ingår i hyressättningen på våra lägenheter däremot enklare rengöring som kan förekomma förväntas hyresgästen att göra själv, säger Leif Pantzare som är boserivcechef på det kommunala hyresbolaget i Söderhamn, Faxeholmen.

I Hyreslagen är det reglerat att fastighetsägaren ska underhålla huset och att hyresgästen har en vårdplikt av det egna hemmet.

– Först och främst är det fastighetsägarens uppgift att underhålla huset men jag som hyresgäst har en vårdplikt vilket innebär att jag ska sköta om mitt eget hem, berättar Susanna Skogsberg som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

– Fördelen med hyresrätten är att man inte behöver betala något extra för saker och ting, och det tycker jag att fastighetsägare borde måna om, fortsätter Susanna Skogsberg.

På Gavlegårdarna i Gävle säger man att hyresgästen förväntas att byta vattenlås och proppar själv. Om det ändå skulle vara så att någon behöver hjälp så visar man på Gavlegårdarna hur man gör och informerar att hyresgästen att den förväntas göra detta själv.

På Hoforshus i Hofors säger man till P4 Gävleborg att man inte tar betalt för normal fastighetsdrift. I händelse av att någon behöver hjälp med att byta en propp så gör de det utan avgift.

På Hudiksvallsbostäder säger man att om husvärden har tid och möjlighet utför man mindre åtgärder i hemmet och tar inte ut någon extra avgift för det. Detsamma gäller för Faxeholmen i Söderhamn där Leif Pantzare är boservicechef:

– Vi hjälper gärna till att byta proppar hos äldre hyresgäster som inte ska klättra på stegar, och det debiterar vi inget extra för, avslutar Leif Pantzare på Faxeholmen i Söderhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".