Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nedskräpningen av Gävle ökar – 100 ton skräp i år

Uppdaterat onsdag 17 juli 2013 kl 14.38
Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 09.55
Tommy Aneklev -"Efter lagstiftningen mot nedskräpningen har det blivit mer"
(5:57 min)
Tommy Aneklev och Tomas Bodinsson, ägare respektive renhållningsarbetare på Alltransport som städar Gävles innerstad. Foto:Leif Eriksson/Sveriges Radio Gävleborg

Trots årtionden av miljödebatt tycks inte nedskräpningen av gator, torg och parker minska. Tommy Aneklev på företaget Alltransport, som ansvarar för renhållningen av Gävle, ser att nedskräpet ökar.

Varje vecka sopas upp och töms ihop 2,5 ton skräp i Gävle innerstad. Det betyder att 100 ton skräp slängs på gator och torg per år.

På vintern är nedskräpningen något mindre och en hel del följer med i snöröjningen.

- Framförallt är det alla sönderslagna glasflaskor som ställer till stora problem, säger Tommy Bodinsson, renhållningsarbetare och maskinförare på Alltransport.

- Glaset är svårt att sopa upp, glaset är farligt för såväl människor och djur och orsakar många onödiga cykelpunkteringar.

Tunna hamburgerpapper och frigolitförpackningar ställer också till stora problem för renhållningen. De är väldigt svårt att få upp dessa förpackningar i de sopmaskiner som röjer upp skräpet.

- Det är obegripligt att nedskräpningen inte minskar säger Tommy Aneklev som hellre såg att de pengar som nedskräpningen kostar gick till parker, blommor och bänkar.

I samband med de stora arrangemangen i Gävle blir det extra skräpigt men många arrangörer tar in egen personal som städar. Ofta idrottsklubbar. Arrangörerna betalar också kommunen för städning i samband med arrangemangen.

Mest skräpigt är det oftast utanför snabbmatsrestauranger och det är olagligt att skräpa ned. Restaurangägare har inget formell skyldighet att städa runt om sin verksamhet. Enskilda personer som skräpar ned riskerar böter på 700 kronor. Risken för upptäckt och bötfällning är minimal.

- Vi har inte sett att bötesbeloppet på något sätt minskat nedskräpningen, säger Tommy Aneklev

Nedskräpningen är egentligen större än 100 ton per år i Gävle för det skräp som sopas upp av det stora sopmaskinerna efter gatorna är inte inräknad i de 100 tonnen.

Sopmaskinerna fylls inte bara av skräp utan av löv, grus och grenar med mera så denna del av nedskräpningen ingår inte i de 100 ton som årligen slängs i Gävles innerstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".