Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidigare Sandvikchef i polsk muthärva

Uppdaterat torsdag 18 juli 2013 kl 13.10
Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 14.08
Hör hela intervjun med Pär Altan, talesperson på Sandvik
(3:53 min)
Foto: Sandvik

En tidigare chef på Sandvik i Polen har i förhör erkänt att han betalat 10 miljoner zloty – motsvarande över 20 miljoner kronor – i mutor till chefer i landets gruvindustri i utbyte mot orders på gruvutrustning. Det skriver den polska tidningen Gazeta Wyborcza.

Mannen var chef på Sandvik Mining & Construction i Polen och dessförinnan högt uppsatt på ett Sandvikägt bolag.

Pär Altan, talesperson för Sandvik, känner till att det pågår en utredning.

– Och den utredningen, som vi samarbetar med, får visa om misstankarna stämmer eller inte och jag har ingen uppdaterad information om huruvida så är fallet i dagsläget, säger han.

Finns det i nuläget några misstankar riktade mot nuvarande eller tidigare bolag inom Sandvik-koncernen?

– Det är en fråga för utredningen som du får fråga åklagaren och myndigheterna i Polen.

När uppdagades misstankarna?

– Vi har inte haft kännedom om det här särskilt länge, säger Pär Altan.

Personen, som fram till förra året arbetade för Sandvik, har enligt Gazeta Wyborcza fått åtalsimmunitet i utbyte mot att han förser polska åklagare med detaljerad information om vilka han mutade och vilka summor.

Ett flertal personer i gruvindustrin har enligt artikeln häktats som ett resultat av den information den tidigare Sandvikchefen har delgett åklagarna.

Anklagelser riktas också mot en av de tidigare anställda i bolaget, då denne på uppdrag av chefen ska ha mutat polska gruvdirektörer.

En person med kunskap om fallet säger till tidningen att det är den största korruptionsskandalen i den polska gruvindustrins historia.

Undersökningen pågår för närvarande och åklagarna ska med hjälp av den nya informationen kunnat öppna gamla fall på nytt, bland annat ett fall där det Sandvik-ägda bolaget ska ha fått ett serviceavtal på gruvutrustning värt 10 miljoner zloty.

Avtalet skrevs under utan att någon upphandling hade gjorts av gruvbolaget som gav Sandvik ordern. Affären granskades för några år sedan men utredningen lades då ned i brist på bevis.

P4 Gävleborg har varit i kontakt med åklagaren i Polen som hanterar utredningen. Åklagaren berättar i ett mail att 13 personer har delgetts misstanke om brott och att förhör med dessa pågår.

Åklagaren har hittills konstaterat att mutor på 5 miljoner zloty har betalats ut under åren 1996-2006. Vidare skriver åklagaren att den tidigare Sandvik-chefen är vittne i utredningen. Ingen är för närvarande häktad.

De brott som är aktuella kan ge max tio års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".