Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Paragraf kan rädda almallén i Söderhamn

Uppdaterat fredag 19 juli 2013 kl 14.58
Publicerat fredag 19 juli 2013 kl 11.37
Flyttningen av almarna i Söderhamn skjuts på framtiden
(1:33 min)
Gruppen med protestanter har hittat en paragraf i miljöbalken gör att flytten av almarna från Strykjärnsparken tillfälligt stoppas.Foto:Sofie Tejre/Sveriges Radio Gävleborg

Det planerade arbetet med att ta ner almarna i Styrkjärnsparken i Söderhamn har skjutits upp på obestämd tid. Detta efter att en grupp som protesterat mot nedtagningen av träden hittat en paragraf i miljöbalken som kan stoppa fällningen.

Paragrafen säger att när det gäller en allé, där minst fem träd står i rad så får man inte ta ner träden om de  inte är sjuka.

Lars Stål, teknisk chef i Söderhamn, säger till P4 Gävleborg att arbetet är avbrutet medan man tittar närmare på vad som gäller.

Roland Laurin och Ann-Britt Blomqvist - som startat facebookgruppen för att rädda almarna var ändå på plats vid sjutiden i morse.

Men Mats Hindström, enhetschef på länsstyrelsen, säger till P4 Gävleborg att paragrafen i Miljöbalken endast gäller i jordbruks- och skogsbruksområden och inte i stadsmiljö.

Söderhamns kommun behöver därför inte söka någon dispens från Länsstyrelsen utan får själva avgöra om träden ska tas ner.

Mer om detta hör du i kommande sändningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".