Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen: Kommunalt vatten- och avlopp behövs i Sörfjärden

Uppdaterat fredag 26 juli 2013 kl 09.06
Publicerat torsdag 25 juli 2013 kl 15.12
Länsstyrelsen: "Det finns ett stort behov"
(1:50 min)
Länsstyrelsen beslutade att Nordanstigs kommun ska dra vatten och avlopp till Sörfjärden. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.

Vi har tidigare berättat om att beslutet att dra kommunalt vatten- och avlopp till Sörfjärden i Nordanstig kommer att innebära kostnader på minst 130 000 för fastighetsägare i området. I och med att man upprättar ett verksamhetsområdet så måste dessutom alla vara med och betala.
Beslutet om verksamhetsområde tog från början av kommunen, men upphävdes efter protester. Då gick Länsstyrelsen in och överklagade.

– Det finns ett stort behov av en samlad vatten- och avloppslösning där ute. De utredningar som gjorts och de provtagningar som utförts visar också på det. Att det helt enkelt ur miljö- och hälsosynpunkt så behövs det.

– Det har ju visat sig i provtagningarna att det finns en påverkan från avlopp i dricksvatten och då är det ju viktigt att det blir en bra avloppslösning, säger Hans Sjöberg, handläggare på Miljöskyddsenheten på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Det var när Norrhälsinge miljökontor gjorde mätningar i åtta brunnar med en månads mellanrum som de såg ökningar av ammonium och ammoniumkväve i två brunnar. Det indikerar att dricksvattnet kan ha påverkats av avloppsvatten.

Men Kjell Edholm, som jobbat i 30 år som konsult med vatten- och avlopp åt flera kommuner, håller inte med. Han är pensionär nu och har stuga i Sörfjärden.

Enligt honom, och även den konsultrapport om Sörfjärden som gjorts, så är tester av den här sorten så osäkra att det förekommer ett mått av spekulation.

– Ska man bygga en anläggning för 50 miljoner på ett mått av spekulation så tycker jag och de flesta i Sörfjärden att det gått för långt, naturligtvis, säger Kjell Edholm.

Kjell Edholm tycker inte att varken kommunen eller Länsstyrelsen bevisat att en allmän, kommunal anläggning i Sörfjärden är bättre för miljö- och hälsa än en Sörfjärdenbornas egna, gemensamma anläggning. Vilket de ska bevisa enligt vattenlagsstiftningen.

Han menar också att miljön kommer påverkas av att anläggningen används av 1500 personer under sommarmånaderna men bara 40 personer resten av året.

Men det är ett problem som går att lösa, menar Hans Sjöberg på Länsstyrelsen.

– Men det går ju, det finns andra avloppsreningsverk som har samma bekymmer. Till exempel fjällanläggningar som har väldigt olika belastning olika tider på året. Det går att lösa, även om det ställer högre krav på driften och planeringen av reningsverket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".