Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Länet bubblar av bryggerier

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 06.17
Eva Nordlund: "Det finns en stolthet."
(1:50 min)
1 av 3
Makarna Eva och Lars Nordlund startade sitt ölbryggeri i Jädraås för två år sedan. Foto: Johan Järvestad / Sveriges Radio
2 av 3
Huset som Jädraöl bryggs i. Foto: Johan Järvestad / Sveriges Radio
3 av 3
Hjärtat i verksamheten: lokalen där Jädraöl bryggs. Foto: Johan Järvestad / Sveriges Radio

Inte på 90 år har det funnits så många ölbryggerier i Sverige som det gör just nu. Framförallt är det små mikrobryggerier på landsbygden som ökar. I länet finns exempelvis Sandbacka bryggeri i byn Gammelstilla söder om Sandviken och Helsinge Ångbryggeri i Ljusne utanför Söderhamn. Och i norra Gästrikland, närmare bestämt i Jädraås, startade makarna Eva och Lars Nordlund sitt bryggeri för 2 år sen - och intresset är stort från alla håll.

– Vi var på en cykeltur i Kanada och där upptäckte vi en massa mikrobryggerier. Sedan när vi kom hem så började vi undersöka möjligheten att starta här hemma och det var fullt möjligt att göra i en sådan här liten hantverksmässig form som vi gör, säger Eva Nordlund.

Bryggeriet startade för två år sedan då Eva Nordlund var färdig med sin bryggeriteknikerutbildning. Under utbildningen satt maken Lars Nordlund hemma och provbryggde för att få fram dom rätta smakerna. Och att ölen har en namnkoppling till byn uppskattas från flera håll

– Jag tror att väldigt många dricker Jädraöl eller köper med sig i present när de åker och hälsar på någon annan för de tycker att det är kul. Det är ju faktiskt så här det såg ut i byarna förr i tiden, då fanns det ett litet bryggeri.

Och många ölintresserade har besökt bryggeriet för att provsmaka olika ölsmaker och även att lära sig att brygga själv. Och ölintresset verkar bara bli större och större.

– En öl är mycket mer än bara en öl. Man kan variera enormt mycket, säger Lars Nordlund.

– Det är lite romantik kring det. Man återgår till något som är ett gammalt hantverk, ungefär som alla gårdsbutiker som startar med ost som man gör på gården, avslutar Eva Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".