Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hälften av årskurs 6 på Milboskolan borta

Publicerat tisdag 3 september 2013 kl 05.58
Planerad nedläggning av fyra högstadium ger ringar på vattnet
(2:05 min)
Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio

Mer än hälften av eleverna i årskurs sex på Milboskolan norr om Gävle har bytt till andra skolor sedan förra läsåret. Något som nu oroar flera föräldrar som fortfarande har sina barn på Milboskolan.

Kommunfullmäktiges beslut i vintras om att lägga ned fyra högstadieskolor, för istället satsa på det nya större högstadiet Vallbacksskolan till 2015, har väckt starka känslor hos föräldrar runtom i Gävle.

Förutom att många nyblivna högstadie-elever redan bytt skola för att inte behöva byta igen om två år när de fyra högstadieskolorna stängs så har det även skapat ringar på vattnet ner i årskurs sex på Milboskolan, där 40 elever nu blivit 16.

Föräldern Tomas Boqvist har valt att ha kvar sina två söner, i förskolan och årskurs 4, på Milboskolan eftersom han värderar närheten och den goda dialog som föräldrarna har med lärarna där:

– Jag känner att det finns en risk för att mellanstadiet på Milboskolan kommer tappa väldigt mycket resurser som en följd av det här.

– Och risken för att för hela skolan är hotad är tyvärr lite för stor just nu för att det ska kännas bekvämt.

Anna-Lena Lassvik i Hille har en dotter som går kvar i den decimerade årskurs sex på Milboskolan. Anna-Lena berättar att hon är orolig över att hon inte vet vilken skola hennes dotter kommer få gå på när hon börjar högstadiet nästa höst:

– Jag tycker att hon ska få gå i skolan så nära hemmet som möjligt.

– Och min ambition är att hon ska gå i kommunal skola för där vet jag att hon kan få det stöd hon behöver, vilket är viktigt för mig.

Än så länge har det inte tagits något politiskt beslut om vilken skola Milbo-eleverna ska tillhöra tills Vallbacksskolan drar igång om två år.

Thomas Lindstedt, rektor för låg och mellanstadiet på Milboskolan, är inte orolig för skolans framtid:

– För ett år sedan var vi 171 barn i huset. Och i år när vi startade upp så är det 165 elever, så skolan blir inte märkbart mindre.

– Samtidigt så fyller vi ju på underifrån med våra sex-åringar som är 49 stycken i år. Så underifrån kommer barnen så jag hoppas att det här är något tillfälligt som reder ut sig så fort bilden blir klarare för var barnen ska ta vägen till högstadiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".