Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett 20-tal spicesorter föreslås bli olagliga samtidigt

Publicerat tisdag 28 oktober 2014 kl 05.30
"Det är de här sorterna som finns på svenska sajter just nu"
(1:39 min)
Spice i olika former. Foto: Polisen.

Nu kan den spicesort som orsakat överdoser i Gävle bli förbjuden. Folkhälsomyndigheten väntas lämna ett förslag till regeringen som gör att så gott som alla spicesorter som finns i Sverige just nu blir olagliga på samma gång.

Under de senaste åren har ständigt nya kemiska sammansättningar av drogen spice, syntetiskt cannabis, släppts. Detta i ett försök att hela tiden ligga före lagstiftningen. Så fort en sort blir olaglig byts den ut mot en laglig kopia, som har en något förändrad kemisk sammansättning.

Det har gjort att mer potenta varianter av drogen i dag finns på marknaden än tidigare.

Under de senaste månaderna har rapporter kommit in om en rad allvarliga överdoser, varav ett tiotal bara i Gävle.

Men nu kontrar Folkhälsomyndigheten. De väntas i november lägga fram ett förslag till regeringen om att ett 20-tal spicesorter ska klassas som hälsofarlig vara. Det rör sig i princip om alla de lagliga sorters spice som just nu säljs i Sverige.

– Det är de substanser som finns tillgängliga just nu, om man vill köpa spice på svenska sajter. Och några till preparat, för i den här listan finns även en del sorter som inte kommit till Sverige än, säger Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Senast i augusti gjordes ett liknande försök att klassificera de flesta spicesorter på marknaden. Då blev 21 sorter olagliga samtidigt. Men en av effekterna av att fler sorter blir klassade kan paradoxalt nog bli bli en större marknad för nya, lagliga spicesorter från utlandet som man inte vet något om:

– När man täpper till, så tvingas de udda substanserna fram, säger Anders Persson från Folkhälsomyndigheten.  

Han tycker sig dock ha sett en attitydförändring inom de kretsar som tar spice efter den senaste tidens överdoser.

– Man kommer till situationen att substanserna är helt okända för dem som vill ta dem. Om de inte hittar någon information alls i olika forum, utan snarare rapporter om förgiftningar, så är de inte så angelägna att kasta sig över de helt nya substanserna, säger han.

Ett beslut om att förbjuda de 20-talet spicesorter som Folkhälsomyndigheten väntas föreslå kan komma tidigast i januari eller februari nästa år.

Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, undersöker just nu vilken variant av spice som ligger bakom överdoserna i Gävle. De har hittills kommit fram till att det är en helt ny sort, som inte funnits i Sverige tidigare. Senare den här veckan väntas analysen vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".